Скільки Тернопіль витрачає на муніципальну інспекцію

17 Березня 2023 00:00

Журналісти тернопільського видання «20 хвилин» звернулися до міської ради з інформаційним запитом, щоб дізнатися, скільки коштів місто витрачає на фінансування муніципальної інспекції, які стежать за дотриманням благоустрою та паркуванням у місті. Однак не на всі відповіді вдалося отримати питання. 

Управління є виконавчим органом Тернопільської міської ради. Часто можна побачити інспекторів, які складають протоколи за неправильно припарковані автомобілі. Однак це далеко не все, чим займаються муніципали. Журналісти звернулися до міської ради з інформаційним запитом, аби дізнатися, скільки коштів з бюджету витрачають на їх фінансування, скільки коштів отримав бюджет за рахунок штрафів, які заробітні плати та премії у працівників інспекції, тощо.

Однак міська рада проігнорувала питання щодо фінансування інспекції у 2022 році та закладені кошти для фінансування у 2023.

У відділі зв’язків зі ЗМІ для уточнення проігнорованих питань, журналістам порадили знову відправити інформаційний запит з цими питаннями. Черговий запит надіслали 23 лютого і через шість днів отримали відповідь, де так і не надали інформацію щодо фінансування.

Як пояснили у міській раді, виділення коштів з місцевого бюджету здійснюється на фінансування усіх структурних підрозділів міськради, яким є і Муніципальна інспекція. Якщо виникають потреби фінансування – кошти на придбання товарів чи послуг виділяють з бюджету.

Однак міська рада два роки тому мала та надавала цю інформацію щодо фінансування інспекції у 2019–2021 році.

Наразі ж відомо лише витрати на муніципальну інспекцію за минулі роки:

·        5,04 млн грн у 2019 році;

·        5,75 млн гривень у 2020 році;

·        6,39 млн гривень у 2021 році.

Тепер міській раді чомусь невідомо, скільки коштів витратили на муніципальну інспекцію у 2022 році.

До речі, керівник інспекції заробляє вдвічі більше за звичайного інспектора. Як повідомили у міській раді, середня місячна заробітна плата з урахуванням премій у 2022 році становила 31 918 гривень для начальника управління та 14 646 гривень для інспектора.

Які порушення виявляли

У 2022 році працівники управління загалом виявили 20 689 порушень у сфері паркування транспортних засобів, правил благоустрою ТМТГ, маскового режиму, заборони продажу алкогольних напоїв та щодо вимкнення вуличного освітлення та вивісок у темну пору доби.

За результатами виявлених порушень оформлялися протоколи про адміністративне правопорушення та Постанови. На арешт майданчик перемістили 805 транспортних засобів.

Спільно з працівниками районного управління поліції, муніципальні інспектори виявляли факти продажу алкоголю у заборонений час. У минулому році працівниками поліції задокументовано 10 порушень законодавства, інспекторами управління муніципальної інспекції оформили 5 адміністративних протоколів за ч.2 ст. 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами».

Скільки коштів отримав бюджет

Доходи до міського бюджету за останні роки значно збільшились за рахунок складених протоколів. Кошти за штрафи надходять у міський бюджет. Якщо у 2019 році бюджет отримав 1 083 021 гривень, то у 2022 – 8 874 323 грн.

Що входить в обов'язки

Основними напрямками роботи управління муніципальної інспекції є:

·        контроль за дотриманням Правил благоустрою Тернопільської міської територіальної громади;

·        ліквідація стихійної торгівлі на приринкових територіях, вулицях м. Тернополя та по вул. Чорновола та Хмельницького;

·        контроль за паркуванням транспортних засобів;

·        контроль за дотриманням Правил торгівлі алкогольними напоями та пивом торговими закладами міста, зокрема в частині дотримання суб’єктами господарювання заборони щодо продажу алкогольних напоїв;

·        демонтаж тимчасових споруд, згідно з відповідними рішеннями виконавчого комітету;

·        контроль за законністю розміщення реклами та вивісок;

·        контроль за дотриманням природоохоронного законодавства;

·        виконання розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та ін.

·        розгляд скарг, заяв та звернень громадян.

·        контроль за дотриманням протиепідемічних вимог під час карантину;

·        взаємодія з Національною поліцією та іншими правоохоронними органами і контролюючими структурами.

Як повідомили у відповіді на інформаційний запит, у зв’язку із військовою агресією та введенням військового стану в країні, робота управління у 2022 році також побудована у профілактичному напрямку та на виконання окремих рішень виконавчого комітету, штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру на території Тернопільської міської територіальної громади, Ради оборони Тернопільської області та Протоколів місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді.

«Доступ до правди»