Скільки оцифрували документів українських письменників у 2023 році

23 Лютого 2024 00:00

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України зберігає понад 500 фондів українських літературних діячів.

Про це музей повідомив у відповідь на інформаційний запит Читомо.

Загалом архів зберігає 1313  фондів особового походження українських діячів культури і мистецтва, 519 з них — фонди українських письменників, поетів, перекладачів і літературознавців.

Упродовж 2023 року музей оцифрував і оприлюднив 5450 документів українських літературних діячів. Серед цих документів зокрема дані репресованих діячів: українського поета–перекладача доби Розстріляного відродження Володимира Свідзинського та українського прозаїка Володимира Кузьмича.

У музеї розповіли, що оприлюднили 11483 архівні документи з особових фондів, у тому числі і українських літераторів. Музейники наголосили, що публікували тільки ті документи, що не підпадають під обмеження законів «Про авторське право і суміжні права» та «Про захист персональних даних». 

 Окрім особових фондів, музей-архів також зберігає документи літературних установ і організацій. У межах співпраці з корпорацією Family Search International (США) триває оцифрування особових справ членів творчих спілок.  839 особових справ письменників-членів НСПУ оприлюднять у вільному доступі на онлайн ресурсі Family.

 У музеї додали, що вільний доступ до архівних документів усі охочі можуть отримати у читальному залі та за допомогою онлайн–ресурсу «Комплексна система інформатизації ЦДАМЛМ України». 

  

 «Доступ до правди»