Кліщі покусали: скільки людей хворіє на бореліоз?

23 Грудня 2021 13:55

Журналістка із Закарпаття Лариса Ступак через запит спробувала дослідити рівень захворюваності на хворобу Лайма в Україні. Надіславши розпорядникам низку запитів, вона отримала відповіді лише на три – і була вражена цифрами.

Лариса Ступак надіслала запити щодо кількості хворих на бореліоз (хвороба Лайма) у всі ОДА і також Міністерство охорони здоров'я України. Як зазаначає журналістка, її зацікавила ця тема з огляду на складність хвороби, адже профілактики не існує, діагностика складна, а лікарі часто ставлять помилкові діагнози. При цьому захворіти може кожен, адже хворобу спричиняє укус інфікованого кліща.

«Відповіді я отримала різні. Були відписки, як, наприклад, від Міністерства охорони здоров'я України, голови Хмельницької ОДА, голови Дніпропетровської ОДА та інших. Були спотворені, неповні, перекручені та неправдиві статистичні дані, зокрема статистичні дані, які зібрані в основному з інфекційних лікарень, які за їхніми мірками вважаються справжньою статистикою, але ми з вами знаємо, що це далеко не так», – пише Лариса Ступак.

Запитувачка цікавилася інформацією за 4 роки – 2018- 2021.

Зокрема така статистика:

  • -          Скільки людей звернулось до закладів охорони здоров’я через укус енцефалітного кліща
  • -          Скільки людей захворіли на бореліоз після укусу кліща
  • -          Скільки зареєстровано випадків інвалідності, спричинених бореліозом
  • -          Скільки зареєстровано випадків смертей, спричинених бореліозом.

Повну офіційну статистику журналістці надали Запорізька, Івано-Франківська та Сумська області.

Сумарно за майже чотири роки в трьох зазначених областях до лікарів після укусів кліщів звернулись майже 15 тисяч чоловік. Діагноз «хвороба Лайма» отримали 1017 пацієнтів. Про факти інвалідності чи смертей через недугу у відповідях на запит не повідомляли.

«Це ще не справжні цифри! Адже ті, 14 000 укушених кліщами, які звернулися за допомогою до лікарів, кудись поділися! Ви вірите, що ці 14 тисяч не заражені? Так, вони можуть поки що бути без яскравих симптомів, можуть поки що ходити, працювати. Але безсимптомна мама, заражена бореліозом, легко може заразити Лаймом свою дитину грудним молоком. Порізаним пальцем вона теоретично може заразити всіх членів родини. І немає гарантії, що цих людей, вже з симптомами, потім не залікують ревматологи, придумавши їм аутизм, міфічну фіброміалгію, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, панічні атаки, або фантастичний діагноз «синдром хронічної втоми», – зауважує журналістка.

Як одну з основних причин поширення хвороби екологи відзначають недостатню санітарну протикліщову обробку зелених зон у містах. Причому під словом «недостатня» часто приховано її повну відсутність.  

А яка ситуація із хворобою Лайма у вашому регіоні? Як часто люди звертаються до лікарень після укусів кліща? До яких закладів охорони здоров’я їм варто звертатись? Яким є протокол дій лікаря після звернення до нього людини з укусом кліща?

 

А також: скільки коштів виділила громада на протикліщову обробку зелених зон?

Якщо готувати сани треба було влітку, то взимку якраз час готуватися до весняного буяння зелені.

«Доступ до правди»