Скільки кредитів вінницька влада бере на ремонти у місті?

31 Січня 2022 11:32

Вінницька міська влада активно залучає кредити. Завдяки цьому утеплили 11 дитсадків, три школи; поміняли освітлення на п’яти вулицях та зайнялися реконструкцією аеровокзалу в Гавришівці. У планах на цей рік — позичити в банку ще 200 млн грн на утеплення закладів комунальних об'єктів.

Журналісти вінницького видання «20 хвилин» дізналися через запит, який загальний кредитний борг громади та під які відсотки місто отримує позики. І ще знайшли відповідь на питання, — «чому влада бере кредити, а не розбудовує місто за бюджетні кошти?».

Які об’єкти утеплять за кредит

У вінницькій мерії розповіли, що на ремонти комунальних закладів планують взяти позику в «Укрексімбанку». Про розподіл коштів на об’єкти розказали вже нам, у відповіді на інформаційний запит.

«Кредит витратять на такі об’єкти:

Палац дітей та юнацтва, Хм.шосе, 22 — 20 млн грн

Дитсадок №13 «Ластівка», Магістратська, 58 — 17 млн грн

Дитсадок №25, Коріатовичів, 147 — 24 млн грн

Дитсадок №59 «Вишенька», Воїнів Інтернаціоналістів, 16 — 17 млн грн

Школа №12, Шимка, 3 — 17 млн грн

Дитсадок №29, Некрасова, 7 — 18 млн грн

Дитсадок №34, Стрілецька, 99 — 9,836 млн грн

Дитсадок №74, Первозванного, 68 — 38 млн грн

Школа №31, Ступки,13 — 24 млн грн

Пологовий будинок №1, Хм.шосе,98 — 15,163 млн грн», — йшлося у відповіді чиновників на інформаційний запит.

До слова, ці заклади обрали для термомодернізації, адже вони найбільше споживають енергоносіїв, пояснювали у міськраді.

А от скільки коштуватиме цей 200-мільйонний кредит платникам податків — відсотки, комісії тощо — ще невідомо. Мовляв, поки договір з банком не укладений.

Як щодо минулих позик, які міськрада брала на «рахунок» громади?

Скільки за рік витрачаємо на кредити

Кожен вінничанин і кожна вінничанка у 2022 році мають заплатити 248 грн 58 копійок за обслуговування кредитів громади. Звісно, гроші братимуть не прямо з гаманців людей, а з тих податків, які вони сплачують до бюджету громади.

На виплату «тіла» боргів з бюджету беруть 81 млн 815 тис. грн. З них:

72 млн 889 тис. грн підуть на погашення кредиту від «Укргазбанку». Мерія, нагадаємо, брала у кредит 249 млн грн, щоб утеплити 11 дитсадків та 3 школи;

3,9 млн грн підуть на рахунок НЕФКО. За кредитні 14,9 млн грн поставили нові ліхтарі на вулиці Соборній, Пирогова, Келецькій, Хмельницькому та Барському шосе.

5 млн грн віддадуть «Державно експортно-імпортному банку України». Ця установа дала місту кредит на 300 млн грн для реконструкції будівлі аеровокзалу вінницького летовища.

Щодо сплати відсотків по вказаних позикам, то у цьогоріч це плюс 14,6 млн грн витрат з бюджету громади. А на яку суму вінницька влада набрала кредитів загалом?

Який він, кредитний борг Вінниці

На січень 2022 року Вінниця має кредитів на 240 млн грн загалом. Кошти брали в борг протягом 2019-2021 років, частину суми вже повернули до банків: залишилося проплатити кредитів ще 104 млн грн.

Міська влада любить позичати кошти на строк 5-5,5 років. Таке журналісти побачили у відповіді на інформаційний запит.  

Річні відсотки — від 3 до 5%, плюс облікова ставка Нацбанку. Остання є змінною. Наприклад зараз облікова ставка НБУ складає 10%, а протягом вересня-грудня 2021 року трималася на рівні 8,5%. Тобто, рішення Нацбанку спричиняє або здешевлення, або здорожчання кредитів для Вінниці.

Для чого брати гроші в банків? Хіба не можна зробити за кошти громади, щоб потім не переплачувати за позики? Чиновники стверджують, що відсотки низькі, а кредити дають змогу зробити роботи швидше, оперативніше, не втрачаючи на здорожчанні матеріалів і послуг через інфляцію.

Тож беріть кейс на озброєння, пишіть запити і цікавтесь, чи беруть кредити ваші громади, в якому обсязі, під який відсоток і з якою метою.

 «Доступ до правди»