Скільки громадських вбиралень у Києві

6 Листопада 2023 00:00

З темою розбиралась команда проєкту DOZORRO, зокрема і через інструмент інформаційного запиту.

За даними Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА, станом на літо 2021 року, Київ мав більш як 300 громадських вбиралень: стаціонарних, модульних, контейнерних, а також біотуалетів. Частина з них працюють не весь рік, ще частина — закриті, бо потребують ремонту. Таку саму кількість туалетів КМДА вказувала й у пізніших відповідях громадянам, зокрема навесні 2023-го.

Хто за які вбиральні відповідає

Не всі вбиральні перебувають на балансі однієї організації. Так, за розташовані в парках і скверах відповідають районні комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень КО «Київзеленбуд», у зонах відпочинку біля води — КП «Плесо», на кладовищах (а є і такі) — Ритуальна служба СКП «Спецкомбінат ПКПО».

За даними Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, на балансі 10-х КП Утримання зелених насаджень перебуває 39 громадських вбиралень. З них 24 функціонують, а 15 — потребують ремонту. Ще чотири вбиральні розташовані на територіях, підконтрольних цим районним комунальним підприємствам.

В середині січня 2022-го, за «Київводфондом» були закріплені 42 стаціонарні вбиральні. З них фактично працювали 23:

«‎Всі вони знаходяться у різному санітарно-технічному стані. У санітарному — доброму, а технічному — не дуже. Частина з них потребує капітального ремонту. Наше підприємство щороку подає до переліку капремонтів певну кількість громадських вбиралень. У нас на 2022-24 роки заплановано відновлення 12-ти громадських вбиралень — покращення їхнього технічного стану і надання послуг населенню», — сказала начальниця відділу організації роботи громадських вбиралень СВКП «Київводфонд». 

Крім того, на балансі підприємства є ще модульні вбиральні.

«Наше підприємство встановило 12 автоматизованих модульних вбиралень. Вони у дуже доброму санітарному стані‎», — додала Таміла Макаревська.

Частина вбиралень, що підпорядкуванні «Київводфонду», є на мапі.

Крім того, у 2012-му з’явився неофіційний додаток із мапою громадських вбиралень Києва. Але він складений російською мовою, доступний тільки для iOS і востаннє оновлювався у 2019 році.

У підпорядкуванні КП «Плесо» 40 вбиралень, з яких 29 стаціонарних та 11 модульних. Зі стаціонарних працюють 19 вбиралень, а модульні — усі. Таку інформацію надав Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА у відповідь на запит DOZORRO. Це саме ті вбиральні у парках, скверах і на пляжах, які переважно не працюють пізньої осені та взимку.

Судячи з даних схем кладовищ, «Спецкомбінат ПКПО» має щонайменше 30 громадських вбиралень. Скільки з них працює, точно невідомо.

Загалом у відповідь на запити, а також із доступних відкритих джерел DOZORRO зібрало інформацію про розташування 179 вбиралень з тих понад 300, про які зазначають у КМДА. Не по всіх із них відомий стан.

Крім того, вбиральні є на на ринках, у ТРЦ, гіпермаркетах, на АЗС, автостанціях, автовокзалах, вокзалах, підземних торгових просторах, а також у метро. Щоправда, з останніми є нюанс.

Туалети в метро у Києві призначені виключно для працівників метрополітену і стають загальнодоступними під час оголошення повітряних тривог — коли зали виконують функції укриттів, а вагони перестають рухатися. При цьому охочі скористатися вбиральнями йдуть туди лише у супроводі представників чергового персоналу станції. Це «‎Телеграфу» пояснили у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА.

До загальної кількості наявних у Києві вбиралень також варто додати й мобільні — відомі як біотуалети. Департамент ЖКІ КМДА зазначає, що їх встановлюють під час проведення заходів, а обслуговують за рахунок тих, хто ці заходи організовує.

Враховуючи дані з відповідей на запит і ту інформацію, яку журналісти знайшли у відкритих джерелах, можна припустити, що з 300 комунальних вбиралень реально працюють до 100 (разом з тими, які відключені взимку). Цього явно недостатньо, адже за даними сервісу «‎Київ Цифровий», на початку серпня у місті мешкали 3,1 млн людей.

Відповідно до будівельних норм, на кожну тисячу жителів населеного пункту потрібно один санвузол у громадській вбиральні. Тобто зараз Київ повинен мати таку кількість вбиралень, які могли би обслужити понад 3000 людей одночасно.

З урахуванням туалетів у торгових і розважальних центрах, цілком можливо, що ця норма таки виконується. Та судячи з відгуків містян, збільшувати кількість вбиралень все одно треба — ремонтувати ті вбиральні, які не працюють, і будувати нові.

У відповідь на петицію у квітні 2023-го міськрада повідомляла уже про будівництво і реконструкцію 40 вбиралень. З них 15 — в рамках реконструкції парків і скверів, ще 25 — окремо.

 

«Доступ до правди»