Сільрада Гатного відмовилася сканувати документи на інформзапит

13 Лютого 2017 11:10

Сільська рада села Гатне (Київська обл., Києво-Святошинський р-н.) не надіслала на запит копії документів, пояснюючи це тим, що потрібних документів немає в електронній формі.

Користувачі сайту «Доступ до правди» звернулися до сільської ради Гатного із запитаннями про фінансування Громадського Формування з охорони порядку села Гатне «Оберіг» та щодо інформації із земельного кадастру. На обидва запити вони отримали ідентичні відповіді:

«Запитувана інформація наявна  тільки в паперовому варіанті, а відповідь на запит Ви просите надати в електронній формі.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» не вимагає від розпорядника інформації здійснювати сканування (переведення в електронну форму) документів, які запитуються, навіть на вимогу запитувача», - йдеться у відповіді розпорядника.

Проте розпорядник запропонував запитувачам запитувачам ознайомитися із потрібними документами у приміщенні Гатненської сільської ради.

Юристка ЦЕДЕМу Віта Володовська вважає, що сільська рада Гатного все ж мала би надати інформацію запитувачам:

«Закон «Про доступ до публічної інформації» прямо не передбачає обов'язку надавати інформацію саме у тій формі, в якій просить запитувач. Водночас, Конституція гарантує громадянам можливість отримувати інформацію у будь-який спосіб на їх вибір. Враховуючи це, а також принцип максимального спрощення процедури отримання інформації, розпорядник мав би відсканувати документи, якщо у нього була наявна така технічна можливість і їх сканування не створило б надмірного обтяження для його роботи».

Переглянути запити й відповіді повністю  (1) і (2).

 

«Доступ до правди»