«Школа подружнього життя» та «Християнська етика»: у скількох школах Буковини є предмети духовно-морального спрямування

13 Лютого 2023 00:00

У Чернівецькій області 215 шкіл мають предмети, факультативи та спецкурси духовно-морального спрямування у цьому навчальному році. Це понад 60% шкіл області.

Про це повідомили в обласному департаменті освіти і науки у відповідь на запит Суспільного.

У школах викладають предмети, факультативи, спецкурси духовно-морального спрямування:

«Основи християнської етики» — для 1-4 класів,

«Етика», «Духовність і мораль в житті людини», «Основи гуманістичної моралі» — для 5-6 класів,

«Основи християнської етики», «Основи сім’ї», «Біблійна історія та християнська етика», «Розмаїття релігій та культур» — для 5-11 класів,

«Християнська етика в українській культура», «Школа подружнього життя» — для 9-11 класів.

Загалом ці предмети та факультативи є у понад 18 тисяч учнів. Це майже третина усіх учнів області.

У 2021 році з залишків освітньої субвенції обласного бюджету для територіальних громад виділили понад 360 тисяч гривень на друк понад трьох тисяч підручників «Основи християнської етики». Зокрема, для учнів 6 та 7 класів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у школах та дитсадках Чернівецької громади можуть почати проводити зустрічі з капеланами. Управління освіти підписало меморандум про співпрацю з Чернівецькою єпархією Української греко-католицької церкви.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, Конституція і закони України чітко визначають, що освіта у комунальних та державних закладах освіти має виключно світський характер. Це не виключає отримання знань про різні релігії в межах, наприклад, курсу громадянської освіти, але все це має бути рівновіддалено від будь-яких релігійних конфесій.

 «Доступ до правди»