Шість етапів будівництва: Чи можна отримати інформацію про кожен із них?

18 Березня 2020 09:31

Законодавством передбачені шість етапів будівництва будь-якого об’єкту. Про це йшла мова під час вебінару «Доступ до забудов: що таке публічна інформація про будівництво, як її отримати?».

Катерина Вишневська поцікавилася, яким чином можна дізнатися, на якому етапі проектування перебуває забудовник, чи пройшов проект експертизу, а також як можна отримати доступ до проекту.

«Поруч із моїм будинком земельна ділянка в оренді у забудовника, зараз іде судовий процес по розірванню договору оренди. Шанси громади в цьому позові мізерні, але ми хочемо тим часом зібрати максимальну кількість документів про забудовника, аби самостійно подати позов і мати всю інформаію на руках», розповіла Вишневська.

Медіа-юристка громадської організації «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник у відповідь зазначила, що законодавство передбачає такі етапи будівництва:

  • 1) отримання замовником або проектувальником вихідних даних;
  • 2) розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи;
  • 3) затвердження проектної документації;
  • 4) виконання підготовчих та будівельних робіт;
  • 5) прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;
  • 6) реєстрація права власності на об’єкт містобудування

На кожній із цих стадій замовник повинен отримати чи створити певні документи. Відповідно і певні органи повинні також володіти документами чи інформацією.

1 стадія – замовник повинен отримати містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва. МУО надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури органу місцевого самоврядування. Ви можете отримати їх на запит або спробувати знайти на сайті ради. Це відкрита інформація.

Окрім того, для отримання МУО до заяви замовник також додає містобудівний розрахунок, що визначає інвестиційні наміри замовника, який складається у довільній формі з доступною та стислою інформацією про основні параметри об’єкта будівництва. Спробуйте отримати на запит і цей документ. Це не є фінальним варіантом об’єкту будівництва, але дасть змогу зрозуміти приблизні «плани забудовника».

2 і 3 стадія – проектна документація розробляється проектувальником, якого вибирає забудовник. Її експертизу (вона передбачена для будинків вище 4 поверхів) проводять експертні організації, які мають на це право. Затверджується документація замовником. Тобто на цій стадії не залучені органи влади, а отже з офіційних джерел буде не можливо дізнатись про відповідні документи.

4 стадія – до початку будівництва об’єктів середнього та значного класів наслідків (наприклад, висотних житлових будинків) замовник зобов’язаний отримати в органів державного архітектурно-будівельного контролю дозвіл на початок будівництва. Ви можете запитати чи не видавались такі документи Вашому забудовнику. Також інформація про це повинна бути оприлюднена на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції у Єдиному реєстрі документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт.

Відповідно до Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, щоб отримати дозвіл, забудовник повинен був подати такі документи:

  • - копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію (крім випадків, визначених пунктом 7 цього Порядку);
  • - проектна документація на будівництво, розроблена та затверджена в установленому законодавством порядку;
  • - копії документів про призначення осіб, відповідальних за виконання будівельних робіт, та осіб, які здійснюють авторський і технічний нагляд;
  • - інформація про ліцензію, що дає право на виконання будівельних робіт, та кваліфікаційні сертифікати;

Тобто тільки на цьому етапі органи державного архітектурно-будівельного контролю отримують конкретну проектну документацію майбутнього об’єкта будівництва.

Ви можете запитати і ці документи, проте скоріш за все отримаєте відмову або вам нададуть лише частину, адже проектна документація може містити комерційну таємницю, а також бути об’єктом авторського права.

Відповідно до Закону «Про авторське право та суміжні права» твором архітектури є твір у галузі мистецтва спорудження будівель і ландшафтних утворень (креслення, ескізи, моделі, збудовані будівлі та споруди, парки, плани населених пунктів тощо). Адже такий твір є результатом творчої, інтелектуальної діяльності особи. І замовник за це заплатив, тому було б нелогічно, щоб така інформація була у вільному доступі і несумлінні забудовники могли вільно і безкоштовно копіювати і використовувати його напрацювання.

Така інформація є обмеженою у доступі і вам її навряд чи дадуть. Проте відкритою є деяка інформація. Відповідно до п.12 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт:

«Інформація про документ, що дає право на виконання підготовчих та будівельних робіт (реєстраційний номер, дата видачі, найменування органу державного архітектурно-будівельного контролю, який здійснив дії щодо внесення даних до реєстру і здійснює контроль за будівництвом об’єкта), відомості про найменування, клас наслідків (відповідальності) об’єкта, здійснення оцінки впливу на довкілля для об’єктів, що підлягають оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» зображення об’єкта та його основні техніко-економічні показники, замовника, проектувальника, підрядників, осіб, відповідальних за здійснення авторського і технічного нагляду, відповідальних виконавців робіт з урахуванням внесених змін розміщуються на стенді завдовжки не менше ніж 1,5 метра і завширшки не менше ніж 1 метр, що встановлюється на будівельному майданчику в доступному для огляду місці (за винятком індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них)».

Оскільки така інформація повинна бути розміщена на стенді, вона є відкритою. Якщо вас щось із цього цікавить – можете запитувати. Будь-який орган влади зобов’язаний надавати таку інформацію, якщо вона є у його володінні.

Щоб дізнатися більше, ви можете проглянути вебінари про доступ до забудов на Youtube каналі «Платформи прав людини».

«Доступ до правди»