Щодо неправомірності відмови СБУ надати декларацію Баканова: «Доступ регламентовано законом, а не правилами системи»

5 Червня 2019 14:30

Служба безпеки офіційно відмовила журналістам в ознайомленні з декларацією про доходи тимчасово виконуючого обов'язки голови Івана Баканова. Про це повідомляє програма «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»).

У відповіді від 4 червня від Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю спецслужба посилається на 521 статтю Закону «Про запобігання корупції», яка передбачає «окремий порядок контролю осіб, які займають посади у органах, що здійснюють оперативно-розшукову та контррозвідувальну діяльність».

«Жодних винятків в частині відкритого опублікування декларацій для таких посадовців (навіть тих, хто призначається на посади в СБУ Указами Президента України) законом не визначено», − мовиться у відповіді.

У СБУ зазначили, що метою вказаної норми є «унеможливлення розкриття» належності таких осіб до вищезазначених органів, персональних даних членів їхніх сімей тощо. Та додали, що декларації співробітників подаються до внутрішньої автоматизованої системи СБУ, до якої мають доступ співробітники Національного агентства з питань запобігання корупції як контролюючого органу.

У спецслужбі також не уточнили, чи подав Іван Баканов декларацію до внутрішньої системи.

3 червня тимчасово виконуючий обов’язки голови Служби заявляв, що відповідно до закону він не має подавати декларацію.

«В черговий раз підкреслюємо, що процедура доступу до інформації та її обмеження регламентована законом, а не правилами системи», - так прокоментували відмову СБУ в Українському інституті з прав людини.

На запитання, чи передбачено «окремий порядок контролю осіб, які обіймають посаду в органах, що здійснюють оперативно-розшукову та контррозвідувальну діяльність», в УІПЛ нагадали про те, що Верховний Суд вже надав свою позицію щодо утаємничення декларацій працівників СБУ.

В жовтні минулого року Верховний Суд дійшов висновку, що при розгляді справи щодо оприлюднення декларацій працівників СБУ судам необхідно було з'ясувати:

- чи застосовано державним експертом «трискладовий тест» при прийнятті оскаржуваного рішення,

- чи правомірно віднесено до державної таємниці інформацію про абсолютно всіх працівників СБУ, зокрема, враховуючи, що оскаржуваним рішенням було засекречено інформацію, в тому числі про посадових осіб, які є публічними, і інформація про їх службу в СБУ вже була оприлюднена.

Оскільки судами не було перевірено оскаржуване рішення державного експерта з питань державних таємниць на відповідність вимогам статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та не здійснено аналіз рішення на відповідність принципам, встановленим частиною 2 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України для рішення суб'єкта владних повноважень, рішення судів в цій частині скасовані, а справу направлено на новий судовий розгляд http://reyestr.court.gov.ua/Review/77416831 .

Коротке резюме справи тут https://bitly.su/4G3HN.

Раніше активісти закликали Івана Баканова до подання електронної декларації, зазначивши, що засекреченими можуть бути декларації лише тих співробітників, інформація про перебування яких на посадах є закритою.

«Підкреслюємо, що ЦПК просить відкрити декларації лише керівництва СБУ, імена якого відомі і не вимагають цього від секретних агентів чи людей, які воюють на сході України. Зараз у СБУ незаконно засекретили навіть публічну інформацію щодо керівництва та посадовців СБУ, імена та посади яких добре відомі суспільству та опубліковані в офіційних документах, наприклад, в указах президента», – заявили в «Центрі протидії корупції».

У грудні 2016 року журналісти програми «Схеми» повідомили, що СБУ засекретила декларації своїх співробітників і до них не має доступу навіть НАЗК.

Колишній партнер президента України Володимира Зеленського по «Кварталу 95» та голова партії «Слуга народу» Іван Баканов призначений першим заступником голови Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ 22 травня.

«Доступ до правди»