Сергій Лещенко пояснив, чому депутати завалили законопроект щодо публічної інформації: «БПП не дав голоси, бо серед підписантів моє прізвище»

23 Травня 2016 15:10

Сергій Лещенко, народний депутат України, заявив, що законопроект 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян» не набрав голосів у Верховній раді через вказівку Адміністрації Президента не голосувати за законопроекти «неправильних» авторів.

Про це він сказав в Українському кризовому медіа-центрі під час презентація політичного порядку денного «Реформа системи контролю за використанням публічних фінансів», що його організувала ГО «Центр UA». Крім 2043а, Лещенко згадав і законопроект 1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України».

«Верховна Рада спеціально провалила два законопроекти – БПП не дав голоси – тільки тому, що серед підписантів було моє прізвище. Йдеться про законопроект про прозорість роботи комітетів Верховної Ради і про додаткові повноваження Уповноваженого з прав людини в частині відповідальності за ненадання публічної інформації. Після провального голосування один з представників коаліції, керівник одного з комітетів сказав, що вказівка Банкової – валити закони, де є неправильні підписанти. Через відповідного депутата Князевича озвучуються претензії до цих законопроектів, фракція налаштовується проти і закони провалюються. Тому, звичайно, законодавча функція важлива, але без суспільного тиску, який має виливатися зрештою і в акції вуличного протесту, і в такий інститут як страйк…», - пояснив Сергій Лещенко, відповідаючи на запитання, чим особисто він готовий долучитися до змін в державі і яка допомога суспільства йому потрібна.

Нагадаємо, зміни, запропоновані 2043а, передовсім були спрямовані на зміцнення позицій Офісу Уповноваженого, який від жовтня 2015-го року є основним наглядовим органом у сфері виконання Закону «Про доступ до публічної інформації».

 Зокрема 2043а передбачав:

1. Урівняти військовослужбовців та інші категорії громадян у сфері доступу до публічної інформації (по аналогії з порушенням правил дорожнього руху, де військові несуть таку саму відповідальність, як і інші категорії). Зараз військовослужбовці не несуть адміністративної відповідальність, тільки дисциплінарну. Відповідно працівників ні Державної прикордонної служби, ні Пенітенціарної служби, ні Міністерства оборони неможливо притягнути до адмінвідповідальності за те, що вони не надають публічну інформацію.

2. Омбудсман отримує можливість надати мандат на вручення протоколів регіональним представникам і регіональним координаторам, а також надсилати адмінпротоколи поштою. 

3. При складанні протоколу про адміністративне правопорушення пропонується підпис не вимагати, якщо такий протокол надсилається поштою за місцем роботи особи відповідно до статті 254 Кодексу. Ці зміни обумовлені існуючою практикою відмови посадових осіб державних органів від отримання зазначених протоколів та засвідчення отримання протоколу підписом, неможливістю доступу до зазначених осіб для вручення їм протоколу, що призводить до уникнення відповідальності.

Автори законопроекту Вікторія Сюмар, Єгор Соболєв, Ганна Гопко, Віктор Кривенко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко.

 

«Доступ до правди»

Фото Ганни Грабарської, «Чесно»