СБУ відмовилася відповідати на запит, мотивуючи тим, що вже відповіло на аналогічний запит іншої ГО

13 Вересня 2017 14:43

Служба безпеки України відмовилася відповідати на запит видання «Детектор Медіа» щодо підстав, на яких вона вимагає надати грантову документацію керівника рівненської обласної правозахисної громадської організації «Агентство журналістських розслідувань» Володимира Торбіча надати інформацію, яка стосується виконання проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки країн-донорів.

СБУ мотивувала відмову тим, що відповідь на аналогічний запит вже надано Володимиру Торбічу.

Віта Володовська, юрист Центру демократії та верховенства права, відзначила, що відповідь СБУ є цікавою, проте оспорити її в суді буде важко, через те, що запит сформульовано некоректно.

«Питання запиту: «… чому в поле зору Управління СБУ у Рівненській області в рамках боротьби зі спецслужбами країни-агресора потрапили журналістські проекти, які підтримуються МЗС Канади і США», більше схоже на питання про коментар, оскільки вимагає певного пояснення. Наперед зафіксованої інформації (відповіді на таке питання) в СБУ може не бути. Однак, у своєму листі СБУ відповіда, що причини роз’яснені у запиті до громадської організації, а отже, щонайменше копію цієї відповіді вони мали надати», - коментує Володовська. 

Також вона вважає, що якби були інші документи (крім перерахованих у відповіді), на підставі яких СБУ надіслала лист до громадської організації, їх копії теж потрібно було надіслати у відповідь на запит.

«Доступ до правди»