«РПР-медіа» вирішила підтримати запровадження інституції Інформаційного комісара

14 Вересня 2017 13:54

Група «РПР-медіа» вирішила підтримати запровадження інституції Інформаційного комісара та відповідний законопроект. Таке рішення після тривалої дискусії було ухвалено на засіданні групи.

«РПР-медіа» готова організувати інформаційну кампанію, спрямовану на народних депутатів, журналістів та громадян, а також долучитися до роботи над текстом відповідного законопроекту.

Сам законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо Інформаційного комісара України)» презентувала членам групи Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини, начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

Законопроектом передбачено, що до повноважень Інформаційного комісара увійде контроль у таких сферах:

- доступ до публічної інформації

- оприлюднення суспільно-необхідної інформації (ініціативне оприлюднення, реєстри, публічні кошти, захист викривачів)

- захист персональних даних.

«На необхідності створення такого інституту наголошується у звіті експерта Ради Європи Наташи Пірч Мусар…, в якому зокрема вказується, що першою і найважливішою рекомендацією для України є створення інституту Інформаційного комісара або комісії, який має бути єдиним органом другої інстанції з розгляду звернень/скарг щодо порушення права на доступ до інформації», - йдеться у пояснювальній записці.

Також там сказано, що стандарти ЄС вимагають від кожної держави створити незалежну інституцію за дотриманням права на доступ, і, як показує досвід, модель Інформаційного комісара є найефективнішою.

Найбільше членів групи «РПР-медіа» цікавило питання незалежності майбутнього інформаційного уповноваженого та процедура висунення.

Поки законопроектом передбачено лише те, що призначає і знімає з посади Інформаційного комісара Верховна Рада України, а особа, що призначається, не має належати до політичних партій, профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, крім як займатися науковою, викладацькою та творчою діяльністю.

Зараз законопроект перебуває на етапі збору підписів за його реєстрацію. Потрібно набрати 150 підписів парламентаріїв, з яких уже зібрано 89.

Серед інших питань по доступу до інформації, які «РПР-медіа» визначила серед своїх пріоритетів, є також і законопроект за скасування судового збору у справах з доступу й дифамації.

«Доступ до правди»

Читайте також:

За інформаційного комісара у парламенті зібрано 88 підписів із 150

Офіс Омбудсмана ініціює створення інституту Інформаційного комісара

«Інформаційний комісар? Чому ні?». Кандидати на Омбудсмана про доступ до інформації

У Верховній Раді розпочинають збирати підписи за створення Інформаційного комісара

 

Інформаційний комісар: хто захищатиме доступ до інформації