Розслідування: фірма з орбіти екснардепа Грановського досі постачає паливо для армії?

19 Липня 2023 00:00

Товариства, афілійовані до групи компаній «Трейд Комодіті», досі постачають паливо для Збройних сил та «Укрзалізниці». Про це стало відомо із відповідей на запити «Стопкору» до Міністерства оборони та АТ «Укрзалізниця».

Зокрема у відповіді на запит Стопкору до Міноборони щодо того, чи постачали збройим силам паливо ТОВ «Трейд комодіті» та афілійовані до зазначеної групи компаній ТОВ «Фірма Фідея», ТОВ «Торум» та ТОВ «Август Пром», відповіли наступне:

«У 2020 році між Міністерством оборони України і ТОВ «Фірма Фідея» було укладено сім договорів. У 2023 році укладено два договори».

У відповіді на запит журналістів «Стопкору», Департамент ресурсного забезпечения Міноборони не вказав інформації щодо кількості та вартості предмету договорів у звʼязку з військовою агресією російської федерації проти України. Дані щодо посадових осіб Міноборони, які фігурують у кримінальному правопорушенні щодо розтрати державних грошей, також не оприлюднили і переадресували за інформацією до правоохоронних органів.

 

Варто зауважити, ТОВ «Фірма Фідея» – афілійоване підприємство до групи компаній ТОВ «Трейд Коммодіті», за яким тягнеться кримінальний шлейф. Зокрема, нагадаємо, у жовтні 2017 року НАБУ затримало топчиновників у Міноборони через закупівлі палива за завищеними цінами у ТОВ «Трейд Коммодіті», що призвело до збитків держбюджету у сумі 149 млн гривень.

Також, ТОВ «Фідея», власником якої є Олександр Шилько, фігурує у кримінальних провадженнях, а щодо фірми порушено справу про банкрутство.

 

Схожий запит щодо постачання палива афілійованими до ТОВ «Трейд Коммодіті» компаніями журналісти «Стопкору» надіслали і в АТ «Укрзалізниця». Там відповіли, що закуповували протягом 2020-2023 років дизельне паливо, мастило та оливи у ТОВ «Торум», що також пов’язане із згаданою групою компаній «Трейд Коммодіті».

 

Загалом за три роки закупівель «Укрзалізниця» перерахувала ТОВ «Торум» майже два з половиною мільярди гривень.

 

ТОВ «Торум», власником якої є Олександр Кадиров, так само, як і згадане вище ТОВ «Фірма Фідея» (обидві фірми пов’язані із «Трейд Коммодіті») фігурує у кримінальних провадженнях.

 

«Доступ до правди»