Розпорядник ігнорує? Звертайтесь до суду або Омбудсмана

5 Жовтня 2021 10:30

Наполіція Дніпропетровщини ось уже рік не відповідає на запити користувача, надіслані через платформу «Доступ до правди». Адвокат Микола Гриншак каже, що відновити право запитувача може лише суд або Омбудсман.

Користувач «Доступу до правди» Семен Павленко працює над картографічно-аналітичним QGIS-проєктом, що стосується зокрема дорожньо-транспортних пригод у Дніпрі. Для цього він запитав у Нацполіції Дніпропетровської області низку статистичної інформації за січень-березень 2021 року:

ü  перелік дорожньо-транспортних пригод у м. Дніпро;

ü  зазначення місця скоєння відповідної дорожньо-транспортної пригоди у м. Дніпро;

ü  час скоєння відповідної дорожньо-транспортної пригоди у м. Дніпро (інтервали в одну годину будуть достатніми);

ü  зазначення кількості загиблих та/або травмованих внаслідок скоєння відповідної дорожньо-транспортної пригоди у м. Дніпро;

ü  зазначення причини скоєння відповідної дорожньо-транспортної пригоди у м. Дніпро (згідно з переліком причин у зведеній статистиці http://patrol.police.gov.ua/statystyka/ ).

Однак за запит у Нацполіції не відповіли. Власне, не відповіли не лише Семену Павленку, але й іншим користувачам протягом року. Остання відповідь на запит від цього розпорядника датована 20 жовтня 2020 року. Але і раніша статистика показує: цей розпорядник відповідає рідко, переважну кількість запитів він ігнорує. При цьому сумнівів у коректності робочого мейлу для запитів немає – він такий, як зазначено на офіційному сайті ГУНП в Дніпропетровській області.

Семен Павленко звернувся по юридичну пораду до ГО «Платформа прав людини», аби дізнатися, яким чином він все ж таки може отримати запитувану інформацію.

«Очевидно, повторне звернення залишиться теж без відповіді, з огляду на тенденцію. Це безперечне порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації». Тому ефективним захистом прав користувача можливе або подання скарги до Уповноваженого ВРУ з прав людини, або звернення з позовом до адміністративного суду. Лише ці установи зможуть визнати бездіяльність розпорядника протиправною та зобов’язати його надати відповідь по суті питань, поставлених в запиті», – коментує ситуацію адвокат, партнер ГО «Платформа прав людини» Микола Гриншак.

 

Юридична допомога надається в рамках проєкту Посилення громадянської журналістики в Україні, що реалізується за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF)

«Доступ до правди»