Російська є регіональною мовою в чотирьох областях України – мовний омбудсман

10 Червня 2021 10:00

Російська мова досі має статус регіональної у окремих населених пунктах чотирьох українських областей. Про це у відповідь на запит «Радіо «Свобода» відповіли в Уповноваженого із захисту державної мови.

«На сьогодні не скасовані рішення окремих органів місцевого самоврядування про функціонування та надання російській мові статусу регіональної на території Дніпропетровської та Луганської областей, а також окремих населених пунктів Миколаївської та Одеської областей та Болградського району Одеської області», – повідомили у відповідь на запит.

У мовного омбудсмана додали, що також не скасовані рішення окремих органів місцевого самоврядування про функціонування та надання статусу регіональної іншим мовам на території Болградського району (болгарська, гагаузька) та міста Болград Одеської області (болгарська), а також окремих населених пунктів Чернівецької області (румунська, молдавська).

Раніше стало відомо, що Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним рішення Харківської міської ради від 2012 року про надання російській мові статусу регіональної. Таке рішення суду стало публічним 24 травня.

Запорізький окружний адміністративний суд 24 березня ​скасував статус російської мови як регіональної на території Запорізької області, визнавши протиправним та нечинним із 28 лютого 2018 року рішення Запорізької обласної ради «Про заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, передбачені Законом України «Про засади державної мовної політики», на території Запорізької області» від 16 серпня 2012 року.

«Доступ до правди»