РНБО та СБУ відмовилися оприлюднити список захоплених підприємств Донбасу

18 Квітня 2017 14:43

Служба безпеки України (СБУ) та Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) не змогли надати на запит Незалежного бюро новин (НБН) перелік українських підприємств, захоплених російськими окупантами після початку блокади торгівлі з окупованими територіями. Про це повідомляє сайті НБН, який опублікував відповідь СБУ на запит головного редактора бюро Тетяни Висоцької.

У відповіді на запит, яка надійшла не через 5 днів, як це визначає закон, а через 15, повідомили, що надати інформацію не можуть.

«Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування з статтею 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України за фактом захоплення учасниками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» низки провідних українських підприємств державної і приватної форм власності вугільної, металургійної, машинобудівної, електроенергетичної та інших областей, з метою фінансового та матеріального забезпечення терористичних організацій», – йдеться у листі.

Сайт НБН зазначає, що запитувана інформація є суспільно важливою, адже саме після повернення цих підприємств, Україна, згідно з рішенням РНБО, може припинити блокаду.

Нагадаємо, 15 березня 2017 року Рада національної безпеки і оборони України затвердила рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення. Як ідеться в документі, блокада є тимчасовою, до реалізації пунктів 1-2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств.

 

«Доступ до правди»