Рівненська поліція не бачить порушень у розкритті чутливої інформації про 21-річну жінку, яку розшукували

3 Серпня 2023 00:00

Поліція Рівненщини розмістила на своїх сторінках у соціальних мережах допис від  17 травня 2023 року. Під фото та описом зовнішності жінки долали, що розшукувана вживає наркотичні речовини та зловживає алкоголем. «Четверта влада» поцікавилась, чому поліція подала інформацію саме таким чином.

 

Скриншот допису з фейсбук-сторінки поліції Рівненської області. Поліція показала обличчя жінки, сказавши, що вона вживає наркотики і алкоголь. Блюр обличчя – «Четвертої влади»

Низка місцевих медіа передрукували це повідомлення повністю.

«Четверта влада» звернулася до поліції через запит з такими запитаннями:

·        для чого поліція оприлюднила інформацію про ймовірні залежності жінки;

·        чи аналізували перед оприлюдненням ймовірну шкоду для цієї жінки, яку може нанести публічне поширення такої інформації;

·        чи перевіряли в поліції гіпотезу, що жінка пішла через власне усвідомлене бажання і не хоче, щоб її шукали? Наприклад, її щось не влаштовувало у стосунках.

Відповідь надійшла за підписом заступника начальника Головного управління Нацполіції у Рівненській області Руслана Стрельбіцького.

У ній йдеться, що після нашого звернення провели перевірку та не виявили порушень службової дисципліни поліцейськими.

Мовляв, працівники поліції діяли відповідно до наказу МВС України, яким визначено алгоритм дій після надходження повідомлення про зникнення особи безвісти. Про який саме наказ йдеться, у відповіді не уточнили.

Поліція стверджує, що орієнтування про розшук жінки опублікували «з метою недопущення протиправних дій відносно розшукованої та захисту її прав».

Додали, що «весь особовий склад поліції області, в першу чергу, був задіяний на її розшук».

Але як публічне поширення ймовірного діагнозу мало допомогти захистити права жінки чи бодай допомогти розшукати її, у відповіді на запит не пояснили.

«Четверта влада» у своєму розслідуванні із залученням експертів пояснює, яким чином така інформація може зашкодити жінці та стигматизувати її.

 

«Доступ до правди»