Рішення суду: Краматорський виборчком має надати інформацію

13 Жовтня 2020 12:20

Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним запит Краматорської виборчої комісії на отримання оплати за надання інформації про кандидатів до міської ради і на посаду міського голови.

11 жовтня колегія суддів задовольнила позов координатора Центру Андрія Романенка до Краматорської міської виборчої комісії.

Краматорська міська виборча комісія відмовилася надати у відповідь на запит Центру «ДІЙ-Краматорськ» інформацію про кандидатів у депутати міської ради та на посаду міського голови, а також копії постанов комісії. За копіювання цієї інформації комісія запросила 931,52 гривень.

Копіювання 238 сторінок своїх рішень комісія оцінила в 522,88 гривень, що становить 2,197 гривень за одну сторінку.  А ось копіювання 93 сторінок інформації про списках партій і їх програми, на думку комісії, буде коштувати 408,64 гривень. Таким чином вартість копіювання однієї сторінки становить 4,394 гривень.

Чому копіювання інформації про кандидатів коштує вдвічі дорожче, ніж копіювання постанов комісії, у відповідях не уточнили. Не уточнили також, чому потрібне копіювання інформації, яку кандидати подають в електронному вигляді, і запитувач теж запитує в е-вигляді.

Центр «ДІЙ-Краматорськ» оскаржив в суді відмови комісії надати інформацію.

Згідно з висновками суду, підготовка і проведення виборів здійснюється публічно і відкрито, а виборцям (в тому числі з порушеннями зору і слуху) повинен бути забезпечений доступ до всебічної, об'єктивної і неупередженої інформації, яка необхідна для усвідомленого вибору.

Відповідно до Виборчого кодексу, при реєстрації в комісію в електронному вигляді подаються списки партій, автобіографії та фотографії кандидатів на пост депутатів міської ради, автобіографії та фотографії кандидатів на пост міського голови. Крім того, Кодекс встановлює порядок доступу до цієї інформації.

«Таким чином, ця інформація є відкритою, доступ до неї може бути надано відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», - йдеться в рішенні суду.

Суд не взяв до уваги доводи комісії, що позивач повинен був сплатити послуги з копіювання інформації «оскільки в запитах позивач просить надати відповідь у електронній формі, а ця інформація подається в електронній формі і за загальним правилом, публічна інформація надається безкоштовно».

«Доводи відповідача про офіційну публікацію інформації не відносяться до запитів на отримання інформації за запитом», - підкреслив суд.

Проаналізувавши всі ці норми, суд прийшов до висновку, що дії комісії є протиправними.

Тож Краматорський виборчком має 5 днів з моменту вступу рішення суду в законну силу на надання в електронному вигляді такої інформації:

- список кандидатів до міської ради від партій

- програм партій

- автобіографій кандидатів у депутати

- фотографій кандидатів у депутат

- автобіографії та фотографії кандидатів на пост міського голови

Крім того, комісія повинна оплатити 540 гривень судового збору.

Термін оскарження цього рішення становить 2 дні.

До підготовки позову долучились медіаюристи з ГО «Платформа прав людини».

«Доступ до правди»