Редактор «Доступу до правди» подала позов до СБУ за приховування інформації про пенсіонерів-переселенців

15 Листопада 2016 00:00

Редактор «Доступу до правди» Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії Служби безпеки України та зобов’язати її надати інформацію на запит. Позов було подано 14 листопада.

Раніше у своєму запиті Ганжа просила надати інформацію про результати перевірок ВПО (внутрішньо переміщених осіб), що отримують пенсії та інші соціальні виплати – скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБУ.

Проте у відповіді на запит СБУ зазначила, що ця інформація є «відомостями досудового розслідування» і відмовила в її наданні, пославшись на статтю 222 Кримінально процесуального кодексу України, згідно з якою відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

«Мене як запитувача не цікавили «відомості досудового розслідування», а лише інформація про поточну діяльність суб’єкта владних повноважень стосовно конкретної теми. Запит не стосувався кількості досудових розслідувань, порушених після перевірок відповідача, обставин щодо провадження по них, номерів справ, дійових процесуальних осіб в них тощо. Він стосувався надання знеособленої, неперсоналізованої інформації у прив’язці до міст України», - ідеться у позові редактора «Доступу…».

 Юридичну підтримку позову здійснює юрист Олександр Бурмагін, Інститут розвитку регіональної преси.

 Запит і відповідь повністю читайте тут

 «Доступ до правди»