Районні адміністрації Києва не знають авторів мозаїк на будинках

18 Травня 2016 12:13

Три районні адміністрації Києва не знають авторів мозаїчних панно на будинках. Про це стало відомо з відповіді РДА Києва на запит користувача «Доступу до правди».

Шевченківська РДА повідомила, що відомостей про автора мозаїчного панно на Богдана Хмельницького, 26 немає. Утім, РДА надала історичну довідку про будинок.

Будинок є пам’яткою архітектури та історії відповідно до розпорядження  КМДА від 1998 року.

Первісно будинок входив до складу великої садиби, що включала сучасні прибудинкові ділянки на Володимирській, 51-53. У забудові брали участь архітектори В. Якунін, М. Єсікорський, С. Пфунт і П. Спарро. У 1902-1903 роках було споруджено п’ятиповерховий готель «Ермітаж»

У радянський час садибу націоналізували – спочатку її використовували як житловий, потім переобладнали під готель з назвою «Інтурист». У 1960-х роках торцеву стіну прикрасили мозаїчним панно в українському народному стилі.

Щодо мозаїки на Ежена Потьє, 18 і Петра Майбороди, 8, то ці об’єкти не належать до комунальної власності, тому Шевченківська РДА вважає, що не є розпорядником цієї інформації. 

Ежена Потьє,18

Голосіївська РДА повідомила, що інформація про автора панно на Голосіївській, 17, яке розміщене на фасаді ПАТ «Київський ювелірний завод», у РДА відсутня.

Голосіївська,17

Щодо Дніпровського району, користувач «Доступу» цікавився мозаїками на спорудах закладів освіти на Ентузіастів, 29/3 (гімназія №136 1966 року побудови), Ентузіастів, 7/4 (школа №137 1967 року) і Харківському шосе, 50. Утім, Дніпровська РДА повідомила, що вони не є розпорядником інформації по будинку на Харківському шосе та не має інформації по панно на Ентузіастів. 

Також Дніпровська РДА переслала запит по Харківському шосе, 50 Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України. 

Харківське шосе,50

Читати запит та відповідь повністю

«Доступ до правди»

Верхнє фото - мозаїка Богдана Хмельницького,26