"Питання про кількість ракетних обстрілів Волині має ознаки диверсійної діяльності" - поліція Волині

12 Червня 2023 00:00

14 квітня 2023 року волинська журналістка, регіональна представниця ІМІ у Волинській області Мая Голуб надіслала запит до Волинської ОДА, але відповіді так і не отримала. Питання стосувалися кількості ракетних обстрілів в регіоні з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

19 квітня від Волинської ОДА надіслали лист про перенаправлення запиту до поліції Волинської області. Натомість, у поліції Волині відповіли, що через агресію російської федерації проти України збір інформації під час війни може мати ознаки диверсійної діяльності. Тому є необхідність перевірки осіб, які таку інформацію збирають. 

На думку юриста ГО «Платформа прав людини» Євгена Воробйова, тут є порушення ч.6, 7 ст. 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Розпорядник інформації не зазначив причину, чому не можуть надати інформацію у встановлений законом строк. 

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» відстрочка в задоволенні запиту на інформацію допускається в разі, якщо запитувана інформація не може бути надана для ознайомлення в передбачені цим законом строки у разі настання обставин непереборної сили. Про рішення щодо відстрочки повідомляють запитувача у письмовій формі з роз’ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

У рішенні про відстрочку в задоволенні запиту на інформацію має бути зазначено:

1) прізвище, ім’я, по батькові та посаду особи, відповідальної за розгляд запиту розпорядником інформації;

2) дату надсилання або вручення повідомлення про відстрочку;

3) причини, у зв’язку з якими запит на інформацію не може бути задоволений у встановлений цим Законом строк;

4) строк, у який буде задоволено запит;

5) підпис.

«Саме по собі посилання на обставини непереборної сили – введення воєнного стану на всій території України не є причиною, яка унеможливлює виконувати ЗУ «Про доступ до публічної інформації», а тому задіяння інструменту відстрочки розпорядником інформації є протиправним», – коментує Євген Воробйов. 

Також юрист уточнив, що запитувана інформація не є закритою. Адже серед забороненої інформації, що передбачено Додатком № 2 до Наказу № 73 від 03.03.2022 «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану» немає заборони на поширення кількості ракетних обстрілів на окремих територіях України. До того ж, після кожного ракетного обстрілу Генеральний штаб ЗСУ повідомляв про місця влучання, направлення, ракет супротивника, отже запитувана інформація, вже була оприлюднена.

«Тому посилання у відповіді розпорядником інформації про необхідність перевірки особи, яка запитує згадану інформацію, можна сприймати щонайменше як необґрунтоване залякування, або недостатня юридична обізнаність в згаданому питанні», – прокоментував юрист. 

Тож, наразі Мая Голуб готує скаргу до Уповноваженого з прав людини через ненадання відповіді на запит. До слова, у Львівській ОДА Маї Голуб відповіли на подібні питання та надали таку інформацію без проблем. 

 

 «Доступ до правди»