Публічна інформація на сайті Харківської міської ради недоступна через відсутність опції пошуку

27 Жовтня 2023 00:00

А несправний пошук у версії для людей із вадами зору може дезорієнтувати незрячих відвідувачів сайту. 

Публічна інформація, оприлюднена на сайті органів місцевого самоврядування Харкова — міської ради, міського голови і виконавчого комітету, — недоступна відвідувачам, адже сайт немає опції внутрішнього пошуку. Це з’ясувала, провадячи розслідування, керівниця громадської організації Our World Тетяна Каталевська.

За словами Тетяни, через відсутність функції пошуку на сайті вона не змогла знайти інформацію, що  повинна бути опублікована на офіційних сторінках органів місцевого самоврядування. «Оприлюднення публічної інформації в інтернеті передбачене статтею 5 Закону “Про доступ до публічної інформації”, — коментує Тетяна. — А стаття 34 Конституції України дає громадянинові право вільно збирати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на власний вибір».

За словами Тетяни, публічна інформація мала б оприлюднюватись на сайті Харківської міської ради та інших органів самоврядування «систематично й оперативно», адже це важливе офіційне джерело інформації для громади, наповненням якого зобов’язаний опікуватись суб'єкт владних повноважень.

«Стаття 3 закону про доступ називає гарантією забезпечення права на доступ до публічної інформації максимальне спрощення процедури подання запиту та отримання інформації», — каже Тетяна Каталевська. Натомість неможливість скористатись пошуком на сайті робить фактично неможливим отримання інформації, вже оприлюдненої в інтернеті, інакше, як через офіційний запит.

Керівниця громадської організації Our World також зауважила, що на спеціальній версії сайту для людей із вадами зору пошук є, але він не працює — це може ввести людей, які намагаються скористатись цією функцією, в оману. Не є доступним для людей із вадами зору й «Єдиний міський реєстр актів Харківської міської ради, міського голови та виконавчих органів ради».

Раніше «Доступ до правди» повідомляв про перебіг розслідування Тетяни Каталевської щодо механізмів набору присяжних.

 

Публікація підготовлена в межах проєкту «Посилення громадянської журналістики в Україні, який впроваджується ГО «Платформа прав людини" за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF).