Прокуратура повідомляє, що не знає, де журналіст Юсуф Інан, який мав би бути в СІЗО

31 Серпня 2018 11:01

Прокуратура Миколаївської області у відповідь на запит «Детектора медіа» повідомила, що не знає про місцеперебування журналіста Юсуфа Інана, якого видали Туреччині у середині липня.

Зокрема прокуратура повідомляє, що рішення Заводського районного суду міста Миколаєва про застосування екстрадиційного арешту стосовно Юсуфа Інана було «оголошено йому в присутності перекладача у судовому засіданні та роз’яснено право на оскарження».

У відповіді прокуратури також повідомляється, що адвокату була надана змога на оскарження цього рішення.

«У встановлений законодавством строк стороною захисту використано право на оскарження та подано відповідну апеляційну скаргу, яка на даний час розглядається апеляційним судом Миколаївської області», – йдеться у відповіді.

Також прокуратура інформує, що згідно з наданою їй інформації СБУ, журналіста Юсуфа Інана було передано «компетентним органам Турецької Республіки» на виконання рішення ГПУ.

«Разом з цим, відомостями про теперішнє місцеперебування прокуратура області не володіє, оскільки контроль за подальшими діями правоохоронних органів Турецької Республіки після закінчення процедури екстрадиції не входить до компетенції правоохоронних органів України та не передбачений відповідними міжнародними договорами», – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, у коментарі «Детектору медіа» адвокатка журналіста Інна Кузьміних зауважувала, що строк оскарження постанови про екстрадицію складає 10 днів і її підзахисному не була надана така можливість, його відразу відправили до Туреччини.

«Інану не дали можливості реалізувати своє право на захист і оскаржити оскаржити постанову про екстрадицію, оскільки вказану постанову йому було вручено і відразу ж відправлено із СІЗО в невідомому поки що напрямку», – розказала вона.

Також, за словами адвокатки, розгляд апеляції на екстрадиційний арешт пана Інана постійно переноситься.

1 серпня в Апеляційному суді Миколаївської області мав відбутися розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді про екстрадиційний арешт відносно турецького журналіста Юсуфа Інана.  Засідання перенесли, позаяк, за словами адвоката, прокуратура не змогла пояснити, де наразі перебуває Юсуф Інан. 4 серпня суд знову перенесли з тієї ж причини. 13 серпня засідання перенесли через відсутність складу суду

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, Юсуф Інан покинув Туреччину у 2016 році після спроби державного перевороту, а згодом нібито керував з України інтернет-медіа, яке спеціалізується на ізмірських темах. Видання, за повідомленням ЗМІ, різко критикувало уряд партії «Справедливості та Розвитку».

Спочатку у Генеральній прокуратурі України повідомили «Детектору медіа», що не мають жодної інформації про журналіста Юсуфа Інана і що запитів від Туреччини на його видачу не отримували, та порекомендували звернутися до Мін'юсту, «який приймає рішення про видачу особи». Водночас джерело «Детектора медіа» у СБУ тоді повідомило, що журналіста затримували в Миколаєві, де він мешкав із родиною, співробітники СБУ, які виконували доручення ГПУ щодо екстрадиції.

Наступного дня, 19 липня, речник ГПУ Андрій Лисенко підтвердив видачу журналіста Юсуфа Інана Туреччині

Згодом депутат Європарламенту Ребека Хармс закликала українську владу припинити викрадення громадян Туреччини з України.

На запит «Детектора медіа» Міністерство юстиції України повідомило, що у них відсутня будь-яка інформація стосовно турецького журналіста Юсуфа Інана, якого було вивезено з території України до Туреччини як «терориста».

У Генеральній прокуратурі України на запит «Детектора медіа» повідомили, що постанова ГПУ про екстрадицію турецького журналіста Юсуфа Інана не була оскаржена і набула чинності.

«Доступ до правди»