Як відповідь на запит дала змогу скласти іспит з водіння без хабарів

17 Червня 2021 10:23

Львів’янка Ольга Мирович успішно склала практичний іспит з водіння, попри історії, що зробити це неможливо без «домовленостей». А допоміг їй у цьому запит на публічну інформацію.

«З вересня 2020 року я навчалася водити автомобіль. У листопаді завершила школу, але продовжила навчатися самостійно з інструктором, аби вдосконалити навички. Наприкінці травня я зареєструвалася у Територіальному сервісному центрі (ТСЦ) 4649 (с. Зимна Вода) для складання іспитів та отримання посвідчення водія. 1 червня склала теорію, на практику записалася на 12 червня», - розповідає Ольга Мирович.

Однак, в процесі підготовки до іспиту, Ольга Мирович звернулася до учасників групи «Права без хабарів», аби вони поділилися досвідом складання саме в цьому сервісному центрі.

Інформація виявилася не надто втішною. Львів’янці відповіли, що, попри складання теорії в цьому Центрі, складати практику тим, хто не «домовився», не дозволяють під різними приводами. Наприклад, тому, що начебто немає майданчика (він одразу поруч з центром і на ньому постійно складають іспити організовані групи з автошкіл), або ж що на маршруті «Укравтодор» проводить ремонт і т.д.

«Я чудово розуміла, що це не відповідає дійсності, і єдиним способом змусити ТСЦ визнати відсутність перешкод є запит на публічну інформацію. Надсилати запит я вирішила через сайт «Доступ до правди», скориставшись його функціоналом та готовими шаблонами. Серед розпорядників інформації на сайті «Доступу» я не знайшла Територіальні сервісні центри МВС України, звернулася до головної редакторки Лесі Ганжі із проханням додати потрібний мені ТСЦ 4649. Вона оперативно відгукнулася і в той же день (3.06) я подала свій запит. Через 5 днів отримала відповідь по суті: клієнти Центру можуть складати практичний іспит на майданчику поруч», - розповідає Ольга Мирович.

Після запиту у Ольги не виникло жодних проблем зі складанням практичної частини іспиту. Варто зауважити, що ділянку іспитового маршруту, на якій велися ремонтні роботи, інструктор просто дав можливість об'їхати, скерувавши дівчину паралельною вулицею.

Крім того, активістка виклала офіційну відповідь окремим постом у групу «Права без хабарів», аби інші учасники могли скористатися документом для захисту своїх прав.

«Маю сказати, що з моменту отримання відповіді на запит жодного відомого мені клієнта ТСЦ не скерували на складання іспиту в іншу установу», - додала Ольга Мирович.

«Доступ до правди»