Про безкоштовні послуги лікарні - лише на її сайті після модернізації

29 Травня 2023 00:00

Редактор черкаського видання «Прочерк» Назарій Вівчарик спробував взнати у Смілянській лікарні про безкоштовні ліки та послуги, на що був відправлений «до інфостендів». Неправомірну відмову журналіст оскаржив до Уповноваженого з прав людини. На результат розгляду він ще очікує.

Редактор черкаського видання «Прочерк» Назарій Вівчарик готував серію публікацій про лікарні Черкащини, де одним з аспектів інтересу були послуги та ліки, які фінансує держава, а, отже, які безкоштовні для пацієнтів.

Для цього Назарій надіслав інформаційні запити у п’ять лікарень у Черкаській області, щоб дізнатися про перелік медичних послуг, які надаються безкоштовно для пацієнтів стаціонарного лікування. Запитували наступне:

– копію договору укладеного між лікарнею та НСЗУ;

– інформацію щодо загальної суми витрат на надання послуг пацієнтам;

– інформацію щодо кількості засобів наявних в лікарні, які підлягають безкоштовній видачі пацієнтам стаціонару у рамках угоди з НСЗУ на 2023 рік.

Одним з розпорядників, до якого звернулись, була Смілянська міська лікарня. У відповіді за підписом в. о. директора Олександра Озірського журналіста відправили шукати інформацію на сайті закладу, де, мовляв, буде інформація, коли «завершиться модернізація сайту». Окрім того, запевнили, що така інформація є на стендах у лікарні.

Назарій Вівчарик зазначає, що станом на 17 травня 2023 року на сайті лікарні є лише інформація про залишки лікарських засобів станом на 1 березня. 

Окрім того, що лікарня порушила строки надання відповіді, то ще й у лікарні надали посилання на загальнодоступне джерело, яке перебуває в процесі модернізації та не містить станом на дату відповіді запитуваної інформації. Отже, така відповідь цілком свідчить про неправомірну відмову у наданні інформації.

З огляду на це все журналіст вирішив оскаржити неправомірну відмову  Смілянської лікарні до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У зверненні він попросив про наступне:

 1. Провести перевірку на предмет вчинення адміністративних правопорушень посадовими особами Смілянської міської лікарні у зв’язку з несвоєчасністю надання відповіді на запит та неправомірною відмовою у наданні інформації на запит щодо доступу до публічної інформації;

2. Поновити право на інформацію;

3. Провести роз’яснювальну, просвітницьку та превентивну роботу з представниками Лікарні щодо важливості неухильного дотримання прав громадян на доступ до публічної інформації, особливо в умовах воєнного стану.

«Принагідно прошу не направляти скаргу до правоохоронних органів для перевірки на предмет наявності складу кримінального правопорушення в діях посадових осіб лікарні, а вжити заходів в межах компетенції Уповноваженого щодо поновлення права та запобігання порушенням вимог Закону Лікарнею в майбутньому», - додав у зверненні журналіст.

Розслідування журналіста підготовлене в рамках проєкту “Посилення громадянської журналістики в Україні”, який впроваджується ГО “Платформа прав людини” за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF).

 «Доступ до правди»