Президент підписав закон, згідно з яким за незаконну відмову журналістові на запит чиновник може сісти за грати

2 Березня 2016 13:43

Президент України Петро Порошенко 1 березня підписав Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів)». Про це повідомляє офіційний сайт Президента.

Змінами зокрема передбачається, що тепер частина 1 статті 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста» звучатиме так:

1. Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності - караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

На думку Віти Володовської, юриста Інституту медіаправа, ухвалені зміни щодо кримінального покарання за незаконну відмову в доступі журналіста до інформації є надмірними, бо у цьому порушенні немає високого ступеню небезпеки для суспільства, яка є основною ознакою для кваліфікації певного діяння злочином.

 

«Доступ до правди»