Попри заклики громадськості, президент підписав закон «Про розвідку»

21 Жовтня 2020 15:47

Сьогодні, 21 жовтня, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про розвідку», який Верховна Рада ухвалила 17 вересня 2020 року.  

При цьому громадські організації звертались до президента із закликом накласти вето на закон «Про розвідку», оскільки вбачають в його положеннях загрозу для свободи слова, прозорості і публічності влади, оскільки закон «Про розвідку» повністю виведений із зони дії закону «Про доступ до публічної інформації» і запроваджує «розвідувальну таємницю», визначення якої містить правову невизначеність і може дати волю до зловживань в ненаданні інформації.

«Фактично, підписавши цей закон, президент «дав зелене світло» потенційним корупційним ризикам у цій сфері, надмірному втаємниченню інформації та порушенню балансу відкритості. Ми, представники громадянського суспільства, будемо наполягати на внесенні змін у закон в частині доступності інформації, будемо долучати до дискусій та адвокаційного процесу міжнародних партнерів та спільноту. Ця ситуація відкриває «скриньку Пандори» і показує фактичний рух держави від європейських стандартів до стандартів, за якими живе наш східний сусід в аспекті прав людини та відкритості суспільства. Це вже не вперше під маскою запровадження правильних принципів ( а загалом закон якісний, збалансований і  наближає нас в усіх інших аспектах до стандартів НАТО) протягуються в законодавчу площину речі, які погіршують ситуацію в блоці громадянських прав та свобод», - каже Оксана Нестеренко, медіаекспертка, керівниця Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні, викладачка НаУКМА.

Читайте також: Експертка: «Розвідувальна таємниця» дозволить прикрити корупцію і створить загрозу незалежності

«Доступ до правди»