Правоохоронці розслідують 19 справ щодо вбивства журналістів росіянами в Україні

9 Жовтня 2023 00:00

Правоохоронці наразі розслідують 19 справ, що стосуються вбивств журналістів росіянами на території України під час повномасштабного російського вторгнення.

Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на запит ІМІ, що стосувався стану розслідувань убивств журналістів, які загинули під час виконання професійних обов'язків або як цивільні жертви обстрілів.

За даними прокуратури, наразі розслідується 17 проваджень за ч. 2 ст. 438  ККУ (порушення законів та звичаїв війни). Ці провадження стосуються вбивств Євгена Сакуна, Брента Рено, П’єра Закжевскі й Олександри Кувшинової (одна справа), Оксани Бауліної, Мантаса Кведаравічюса, Фредеріка Леклерка Імхоффа, Богдана Бітіка, Армана Солдіна, Віктора Дєдова, Лілії Гумянової, Євгена Баля, Романа Нежиборця, Зореслава Замойського, Наталії Харакоз, Павла Лі, Віри Гірич та Оксани Гайдар. 

Одне провадження розслідується за статтею 115 ККУ (умисне вбивство), воно стосується вбивства Макса Левіна. І ще одне – за ч. 5 426-1 ККУ (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), воно стосується вбивства Ділербека Шакірова.

Водночас закрито кримінальне провадження щодо смерті харківського фотографа, відеоблогера Ігоря Гуденка, яке було порушене за ст. 115 ККУ, оскільки встановлено, що він загинув від природних причин. Як повідомляв ІМІ, зв'язок з Ігорем Гуденком зник 26 лютого 2022 року. 27 лютого його тіло було знайдено, лікарі констатували біологічну смерть фотографа. Відповідно до висновків лікарів, його смерть не була насильницькою. 

За даними ІМІ, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 67 журналістів. 10 з них загинули під час виконання професійних обов'язків.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ скоїла 536 злочинів проти медіа та журналістів в Україні, згідно з даними моніторингу ІМІ. 

 

«Доступ до правди»