Право на доступ до публічної інформації у 2022 році порушували 16 разів – ІМІ

10 Січня 2023 00:00

567 порушень свободи слова зафіксували експерти ІМІ в Україні у 2022 році. З них 470 порушень вчинила Росія внаслідок свого повномасштабного вторгнення в Україну.

З боку української сторони дослідники зафіксували 21 випадок порушень права на доступ до публічної інформації за рік.

Такими є річні підсумки моніторингового дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Серед російських злочинів на українській території – вбивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, а також присвоєння бренду і створення фейкових клонів місцевих видань та каналів для поширення російської агресивної пропаганди. Крім того, через повномасштабну війну щонайменше 216 медіа вимушені були припинити свою роботу. Причому не лише в регіонах, де велися бойові дії чи була окупація, але й там, де було відносно тихо, – внаслідок фінансової кризи, спричиненої війною.

Основними категоріями порушень, відповідальність за які лежить на українських громадянах, 2022 року стали перешкоджання законній журналістській діяльності – 32 випадки і кіберзлоини і обмеження доступу до публічної інформації – по 21 випадку.

До слова, в 2021 році ІМІ зафіксували 18 випадків порушення права на доступ до публічної інформації.

Загалом порушення свободи слова минулого року зафіксовано в 19 регіонах країни. За кількістю порушень традиційно лідирує Київ з областю (32 випадки). Друге місце посіла Полтавщина (12 випадків), третє – Львівщина (8), четверте – Рівненщина (6) та Дніпропетровщина (5).

 

«Доступ до правди»