Як правильно запитати про суму доплати, яку поліція отримала з COVID-фонду?

15 Вересня 2020 11:02

Працівники поліції з міста Кагарлик Київської області отримали доплати до зарплати з COVID-фонду у граничному розмірі 50% за безпосередній контакт з населенням під час карантинних заходів. При цьому загальну суму виплат в поліції не повідомили.

Про це йдеться у відповіді Головного управління Національної поліції в Київській області  на запит журналіста StateWatch Олександра Гуменюка.

Журналіст запитував, «чи здійснювались доплати працівникам Кагарлицького відділу поліції з коштів, що були виділені з Фонду для боротьби з COVID-19 для МВС і, якщо так, на що саме та у яких розмірах здійснювались доплати»?

У відповіді на запит пояснили, що «наказом в системі МВС України запроваджено додаткову доплату поліцейським, які забезпечують життєдіяльність населення (забезпечення продовольчими та непродовольчими товарами, послугами зв’язку, транспорту, адміністративними, соціальними послугами, а також захист прав дітей та забезпечення правопорядку і безпеки громадян) та внаслідок виконання обов’язків мають безпосередній контакт з населенням)».

Тож, з огляду на це, з березня по червень 2020 року ті працівники Кагарлицького відділу поліції, що забезпечували правопорядок і безпеку та мали безпосередній контакт з населенням під час запровадження карантинних заходів, отримали «доплату у граничному розмірі 50% заробітної плати пропорційно відпрацьованому часу в зазначених умовах». При цьому в запиті зазначили, що подана керівниками інформація щодо доплат грунтується на документально підтверджених фактах безпосереднього контакту з населеннями в процесі забезпечення правопорядку і безпеки громадян.

Однак конкретних сум у відповіді на запит не надали. За словами медіаюриста, керівника правових проектів Інституту масової інформації Романа Головенка, це виправдано з огляду на формулювання запитань у запиті.

«Якщо метою запитувача було отримати конкретні суми доплат по кожному працівнику, то саме так і потрібно формулювати у запиті. Адже у відповіді вказано, що доплати робили відповідно до відпрацьованого часу, тому розміри їх, по суті, індивідуальні. Тому треба формулювати запит «перелік конкретних сум доплат працівникам» або щось подібне. Однак раджу уникати формулювань «таблицю з сумами доплат», бо розпорядник може потрактувати створення таблиці як створення нової інформації – і відмовити на цій підставі», - пояснює нюанси Роман Головенко.

«Доступ до правди»