Посадовці Запорізької ОВА не можуть відповісти на запит про роботу заступниці голови області

2 Лютого 2023 00:00

Посадовці Запорізької ОВА прислали журналістам запорізького видання «Форпост» цілий перелік аргументів, чому вони не можуть відповісти на запит про місце перебування  заступниці очільника військової адміністрації області Злати Некрасової. Заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай пояснює, чому така відповідь неправомірна.

«У Запорізької ОВА зараз обстріли, некомплектація, структурні підрозділи пересуваються, і тому вони не можуть відповісти взагалі НІ НА ЩО, ні на жоден запит. В тому числі — відповісти на питання в моєму запиті, чи була Злата Некрасова відсторонена від посади станом на 18 січня. Себто, заступниця голови ОВА зараз виконує свої обов’язки, чи ні, вони не можуть відповісти через обстріли і все перераховане», — розповів на свої сторінці соцмережі журналіст Сергій Сидоров.

От, власне, апелюючи до евакуації команди, обстрілів міста і правового режиму воєнного стану у Запорізькій ОДА відмовились відповідати на запит, до завершення дії воєнного стану.

Раніше, у березні 2020 року за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету і територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників заступницю голови Запорізької ОВА Злату Некрасову президент Зеленський нагородив орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Зацікавились запорізькі журналісти питанням про те, чи виконує Злата Некрасова свої посадові обов’язки, зокрема й тому, що за їхніми джерелами посадовиця вже кілька місяців мешкає у Австрії, а Новий рік зустрічали у Таїланді. Та й це була спроба перевірити припущення, що посадовиця з початку війни знаходиться за кордоном.

Заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай нагадує, що закон «Про доступ до публічної інформації» продовжує діяти і його дію ніхто не зупиняв.

«Тому розпорядження про відстрочення всіх запитів є неправомірним. Я досить толерантно ставлюся, з огляду на обставини до відстрочень, бо справді, є брак штату, є більш пріоритетні задачі, але доступ по своїй природі передбачає надання інформації, яка і так є. І підготовка двосторінкової відповіді, чому не можуть надати інформацію, виглядає дивною, адже на це було витрачено «людиногодини» і апелювати до браку персоналу в такому разі не доводиться», зазначив Ігор Розкладай, пояснюючи, чому на запит могли і повинні були відповісти.

 

«Доступ до правди»