Понад пів мільйона осіб має статус учасника бойових дій в Україні

4 Грудня 2023 00:00

За час повномасштабної війни такий статус отримали 77 386 осіб. Про це йдеться у відповіді Міністерства у справах ветеранів України на інформаційний запит ЖАР.INFO. Втім ця цифра, як наголошують у Міністерстві, може бути неточною. 

Так, у країні функціонує Єдиний державний реєстр ветеранів (далі – Реєстр). Інформація до Реєстру надходить від комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утворених в Міноборони, МВС, Мін’юсті, Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Офісі Генерального прокурора, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС та ДФС.

За даними Реєстру з 13 жовтня 2014 року по 24 лютого 2022 року статус учасника бойових дій надано 471 056 особам.  

Нагадаємо, що військові скаржаться на те, що процедура оформлення УБД складна і забюрократизована.  Наприкінці літа 2023 року уряд змінив Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб. Відтепер на розгляд комісії з питань визначення статусу учасника бойових дій передбачено надання лише однієї довідки про безпосередню участь у заходах, необхідних для оборони України. Тож за новим Порядком від 24 серпня до 10 листопада в Реєстр внесли інформацію про видачу 30 посвідчень учасника бойових дій. 

«Водночас інформуємо, що зазначені комісії не надають інформацію про кількість поданих заяв та відповідних документів для надання статусу учасника бойових дій, а також з затримкою надають інформацію про осіб, яким надано статус учасника бойових дій», – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Окрім статусу учасника бойових дій, можна отримати і посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни. За даними Мінветеранів, станом на 10 листопада 2023 року такі посвідчення видано 39 036 особам.  

 

«Доступ до правди»