Полтавська ОДА за рік призначила 564 пенсії «за особливі заслуги», проте імена заслужених пенсіонерів не розголошують

2 Грудня 2016 12:00

У 2015 році Полтавська обласна державна адміністрація прийняла рішення про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною 564 особам. Такою є відповідь Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на запит користувачки «Доступу до правди».

Пенсію за особливі заслуги призначено:

·         85 багатодітним матерям,

·         43 депутатам місцевих рад,

·         260 особам, нагородженим трудовими орденами та почесними званнями;

·         176 особам, нагородженим військовими відзнаками.

Проте запитувачка також просила надати список цих осіб. Однак розпорядник відмовив у наданні цієї інформації, пославшись на закон «Про захист персональних даних».

Нагадаємо, що нещодавно в аналогічній справі Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправною відмову Волинської обласної державної адміністрації на аналогічний запит, в якому просили надати прізвища осіб, які розпорядженням голови Волинської ОДА отримали державні пенсії за особливі заслуги перед державою.

У своєму рішенні суд вдався до такої аргументації:

«Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом.

Разом з тим, статтею 15 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» встановлено, що різниця між сумою пенсії за особливі заслуги та розміром пенсії, на яку має право особа згідно із законом, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, і ці видатки включаються до переліку захищених статей видатків Державного бюджету України.

Отже, розпорядження голови Волинської обласної державної адміністрації «Про встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною» … є наслідком здійснення останнім владних управлінських функцій під час виконання своїх обов'язків, що передбачено Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». При  цьому, цим же Законом чітко встановлено, що різниця між сумою пенсії за особливі заслуги та розміром пенсії, на яку має право особа згідно із законом, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України. Відтак, на думку суду,  вказані розпорядження відносяться до публічної інформації».

 

«Доступ до правди»