Подано законопроект про відстрочку розгляду запитів на час карантину

1 Квітня 2020 13:07

До Верховної Ради внесли законопроект про «уточнення  строків розгляду звернень громадян, запитів на публічну інформацію, адвокатських запитів в умовах дії карантину». Документ подав народний депутат від фракції «Слуга народу» Сергій Демченко.

«У зв’язку із запровадженням карантину значно зросла кількість звернень, запитів на публічну інформацію, адвокатських запитів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Разом з цим, більшість працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування виконують роботу у віддаленому доступі, що унеможливлює детальну перевірку фактів, викладених у зверненнях (запитах), вжиття заходів до усунення виявлених порушень та реальне відновлення порушених прав, а також ускладнює своєчасний розгляд звернень фізичних та юридичних осіб. Саме тому важливим є уточнення  строків розгляду звернень громадян, запитів на публічну інформацію, адвокатських запитів в умовах дії карантину», йдеться у пояснювальні записці.

Законопроектом пропонується встановити, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків розгляду інформаційних запитів, адвокатських запитів та звернень громадян.

«… крім тих, що стосуються захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян.  Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення», – зазначив Демченко.

Віта Володовська, юристка ГО «Лабораторія цифрової безпеки», вважає що пропозиція законодавців не  є виправданою, оскільки закон і так містить механізм відстрочки розгляду інформаційного запиту.

«Безумовно, введення карантинних заходів може ускладнити надання відповідей на інформаційні запити. Зокрема, через вимушене переведення працівників розпорядника на роботу вдома. Водночас чинний Закон «Про доступ до публічної інформації» вже містить механізм відстрочки розгляду інформаційного запиту, у зв’язку з непереборними обставинами. Введення ж пропонованого правила може призвести до зловживань і затримки у розгляді запитів навіть за відсутності реальних перешкод. Ухвалення таких змін на сьогодні не є виправданим», – констатує юристка.

31 березня документ було направлено на розгляд профільного комітету Верховної Ради.

Проте поки важко оцінювати перспективи прийняття даної норми, адже найближчим часом засідань ВРУ не призначено, профільний комітет з прав людини також поки не призначив розгляду законопроекту.

«Доступ до правди»