Подано законопроект 2381 про вдосконалення доступу: не новий, але актуальний

7 Листопада 2019 11:06

Подано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень». Цей законопроект під номером 2381 зареєструвала учора, 5 листопада, народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк.

«Доступ до публічної інформації є інструментом забезпечення свободи вираження поглядів, протидії корупції, залучення громадян до процесу прийняття рішень органами влади... Тому особисто я рада можливості приєднатись до руху вдосконалення законодавства в цій сфері», – відзначає народна депутатка.

Фактично, це є той же законопроект, який фігурував під номером 2913, і який не був прийнятий минулим парламентом (не набрав голосів).

Сам текст законопроекту напрацьовували представники громадських організації в сфері доступу до публічної інформації разом з офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини та Радою Європи ще у 2016 році. Проте, попри підтримку профільного комітету з питань свободи слова й інформації, результативного голосування по ньому не було, через негативний висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя (тодішній голова – Руслан Князевич), нібито проект суперечить Конституції (визначення конфіденційної інформації).

Народний депутат Сергій Лещенко тоді публічно заявив, що колеги не проголосували за проект по доступу, через те що є вказівка БПП не підтримувати законопроекти, серед авторів яких є його прізвище.

«Після провального голосування один з представників коаліції, керівник одного з комітетів сказав, що вказівка Банкової – валити закони, де є неправильні підписанти. Через відповідного депутата – Князевича  озвучуються претензії до цих законопроектів, фракція налаштовується проти і закони провалюються», », – говорив Лещенко.


Ключовими змінами, що пропонуються у законопроекті 2381, є:
 удосконалення визначення публічної інформації;
 підвищення штрафів за порушення права на доступ до публічної інформації;
 можливість направлення протоколу про адміністративне порушення посадовій особі поштою. Це усуне проблему вручення оформленого відповідно до закону протоколу у випадку небажання посадових осіб зустрічатись з контролюючим органом;
 посилення захисту викривачів, настільки, наскільки це можливо без профільного закону;
 і нарешті до вирішення питання про створення окремого Уповноваженого з питань захисту права на доступ («інформаційного комісара») до публічної інформації пропонується значно розширити повноваження Уповноваженого з прав людини.

Так, наприклад, пропонується надати Уповноваженому з прав людини можливість за підсумками перевірки, розгляду звернення видавати обов’язкові для виконання вимоги (приписи) про запобігання або усунення порушень законодавства про доступ до публічної інформації, у тому числі щодо:
🔸надання запитувачу інформації;
🔸форми доступу запитувача до інформації;
🔸обмеження доступу до інформації з метою захисту прав третіх осіб;
🔸плати за надання інформації;
🔸оприлюднення інформації.

«Для того, щоб щось вийшло треба щось робити. Друга спроба вдосконалити положення ЗУ "»Про доступ до публічної інформації». Можливо ця буде успішнішою за попередню.
Кому не байдужий доступ, пропоную виступити на підтримку законопроекту  2381. Він практично той самий, який ми розробляли ще в Офісі Уповноваженого з прав людини у 2015 році і всі погоджувались про необхідність його прийняття. Але й наразі за нього потрібно буде боротись... ну ви ж знаєте, це доступ ... з ним завжди нелегко», – так прокоментувала подання законопроекту Ірина Кушнір, експертка ГО «Український інститут з прав людини», екс-представниця Уповноваженого з прав людини, начальниця управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Дмитро Котляр про законопроект 2913: «Конфіденційність» може коштувати Україні 100 мільйонів євро

Сергій Лещенко пояснив, чому депутати завалили законопроект щодо публічної інформації: «БПП не дав голоси, бо серед підписантів моє прізвище»

Відкритий доступ: бракує закону й судового порядку