Побори та інші способи фінансування шкіл: як і про що питати в інформаційному запиті?

28 Січня 2020 07:00

Питання фінансування шкіл дуже дражливе й викликає чимало дискусій. Тож не дивно, що батькам доводиться писати інформаційні запити, цікавлячись особливостями фінансування закладів освіти та з’ясовуючи, наскільки законними є так звані побори.

«Лаконічно і правильно формулювати питання – чи не найважливіше при оформленні запиту», – наголошує медіа-юристка ГО «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник.

Експертка проаналізувала запит, який був надісланий до Чечелівської районної в місті Дніпрі ради, в якому запитувачка просить надати інформацію про фінансування школи № 46:

«Тому що нам завжди адміністрація школи каже, що нічим не фінансується. Хочемо знати. Бо постійно побори в школі».

Читайте також: 7 порад юристки: Благодійні внески, булінг, електронні щоденники та інші питання доступу до школи

«Закон «Про доступ до публічної інформації» дозволяє запитувачеві вільно формулювати свій запит (звичайно ж вказавши певні реквізити). При цьому достатньо вказати тільки «загальний опис інформації», який цікавить. Основне – щоб із цього опису було чітко зрозуміло що саме потрібно запитувачеві. Втім, лаконічно і правильно формулювати питання – чи не найважливіше при оформленні запиту. Питання «чим фінансується школа» – розмите і дає простір для маніпулювання, хоча ми і розуміємо, що цікавить запитувача. На таке питання можна відповісти «фінансується коштами» і формально це не буде недостовірною інформацією», – наголошує медіа-юристка.

Вона також нагадує, що відповідно до закону «Про освіту», фінансування здобуття повної загальної середньої освіти здійснюється за рахунок:
• коштів державного бюджету, у тому числі шляхом надання освітніх субвенцій місцевим бюджетам
• коштів місцевого бюджету
• інших джерел, не заборонених законодавством

Читайте також: Доступ до школи. Що треба знати, щоб отримати інформацію про освіту?

«У такому випадку запитувачці краще було б попросити «вказати джерела фінансування школи» або «вказати бюджет(и), з яких здійснюється фінансування». Також запитувачка має право знати, які саме суми було виділено, адже у даному випадку ми можемо говорити про розпорядження бюджетними коштами. І отримавши конкретні цифри, можна проаналізувати скільки коштів і з яких джерел надійшло та чи достатньо їх для функціонування закладу. Оскільки можуть бути і «інші джерела», такий запит краще надсилати на адресу самої школи, яка повинна обліковувати всі доходи та витрати», – підсумувала Христина Буртник.

«Доступ до правди»