Петиції, громадський бюджет, громадські слухання: контролюємо за допомогою запитів

15 Листопада 2021 08:25

Участь взяли, а де результати? Розповідаємо, як за допомогою запиту дізнатися про те, чи справді дієві інструменти громадської участі у вашій громаді.

Скільки ажіотажу в чатах, новинних стрічках та соцмережах, коли збирають голоси за петицію або за проект бюджету участі. Тоді обговорюють усе – і хто автор петиції чи проекту, і що просять і для кого це було би цікаво, і скільки грошей на це потрібно.

Інструменти громадської участі – це громадський бюджет (бюджет участі, партисипативний бюджет), громадські слухання, петиції. Їх об’єднує те, що за допомогою цих інструментів поза межами виборчих перегонів люди можуть впливати на управління громадою.

Громадські слухання – це коли є важлива тема, і громада разом з представниками влади збирається, аби це питання обговорити. Наприклад, долю парку, перспективу забудови, встановлення пам’ятника чи розмір тарифів. Думка громади має бути врахована у цьому питанні.

Петиції – це електронне голосування за допомогою е-підписів чи інтернет-банкінгу за важливий запит від громади до влади. Таким може бути чиєсь звільнення чи притягнення до відповідальності, питання благоустрою чи розвитку громади. Зібрали необхідну, законодавчо визначену кількість голосів – і влада громади мусить розглянути петицію і дати відповідь. Може відхилити, проігнорувати, сказати, що не в межах компетенції або не корелює з планами розвитку, але відповідь принаймні мусить бути.

Громадський бюджет – це певна частка з бюджету громади, яку віддають на втілення проектів від громадян. Спершу мешканці самі пропонують ідеї, реєструють проекти, потім відбувається голосування, і проекти-переможці мають бути втілені в життя протягом року.

Однак на ділі часто виявляється, що участь громадськість взяла, але результатів жодних – на петиції не відповіли чи відповіли відмовою, проекти громадського бюджету не профінансували або з різних причин відтермінували фінансування.

Аби влада розуміла, що громадськість контролює її роботу і знає власні права – рекомендуємо вам писати запити і запитувати про стан справ з петицією чи проектом громадського бюджету.

Розпорядником буде місцева рада – міська, селищна, обласна.

Право на цю інформацію ви маєте тому, що це публічна інформація, яка стосується використання місцевого бюджету, становить суспільний інтерес і взагалі має бути оприлюднена, відповідно до нормативно-правових актів, на інформаційних ресурсах місцевого самоврядування.

Запитуєте про те, яким є результат розгляду зазначеної петиції (назва, лінк) або чи реалізований проект громадської участі (назва, лінк), яка сума використана для його втілення.

Це працює! До прикладу, в Слов’янську за рік станом на початок листопада містяни написали 70 петицій. З них необхідну кількість голосів (250 і більше) набрали 14. Видання 6262.com звернулось до Слов’янської військово-цивільної адміністрації із запитом про те, які підтримані петиції були виконані.

Виявилось багато цікавого!

Наприклад, на петицію проти скорочення ЛОР-відділення відповіли, що робити цього не будуть, проте вдадуться до реорганізації.

Щодо петиції про притягнення до відповідальності Степанова, Джим та Підлісного (працівники Слов’янського ВЦА) відповіли, що цю петицію відповіли хитро: «будуть розглядати після того, як затвердять порядок розгляду петицій, адресованих Слов’янській ВЦА». Якщо читати між рядків, то це означає: 

Петиція «Щодо швидкого та своєчасного прибуття рятувальників на пожежі» стосувалась ремонту конкретної ділянки дороги і у відповідь на запит дізналися, що цей ремонт провели, тож фактично петицію виконали. Аналогічно виявилось, що була успішною петиція із проханням облаштувати парковки для дитячих візків біля дитячих поліклінік, їх філій та інших медичних закладів міста, де обслуговуються діти. У відповіді на запит зазначили конкретні заклади, біля яких такі парковки вже облаштували.

«Доступ до правди»