ПАТ «Укргазвидобування» вимагає надсилати запити поштою, а потім пише, що не є розпорядником

27 Квітня 2017 14:56

ПАТ «Укргазвидобування» відмовилася надавати інформацію про контрагентів компанії у відповідь на запит журналістів інформаційної агенції «Фактивіст». Про це повідомила журналістка агенції Олена Романова.

Журналісти просили ПАТ «Укргазвидобування» надати наступну інформацію:

1.                  Чи співпрацює зараз ПАТ «Укргазвидбування» з юридичними особами в межах договорів про спільну діяльність? Вкажіть, будь ласка, коди ЄДРПОУ цих контрагентів.

2. За якою ціною зараз ПАТ «Укргазвидобування» реалізує природний газ?

3. Який об’єм природного газу реалізувало ПАТ «Укргазвидобування» під час співпраці в межах договорів про спільну діяльність з фірмами ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Надра геоцентр»?

4. Який прибуток отримало ПАТ «Укргазвидобування» під час співпраці в межах договорів про спільну діяльність з фірмами ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Надра геоцентр» в період з 2014 по 2016 роки?

5. Надайте, будь ласка, копії договорів (в електронному вигляді) про спільну діяльність між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «Карпатнадраінвест», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Надра геоцентр».

ПАТ «Укргазвидобування» вимагало надіслати повторний запит на офіційному бланку редакції, а потім, посилаючись на ст. 13 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», відповіла, що є розпорядником публічної інформації лише у частині надання даних щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуду, аварії тощо.

«Текст запиту був надісланий 25 лютого 2017 року через e-mail. 2 березня 2017 року начальник відділу зовнішніх комунікацій ПАТ «Укргазвидобування» Лариса Поліщук надала мені таку відповідь: «Шановна пані Олена, прошу направити цей запит на нашу поштову адресу: Київ, вул. Кудрявська, 26/28. Він повинен бути на бланку та з підписом». На вимогу пані Лариси, продублювала запит листом через Укрпошту. Після цього, 15 березня отримала відповідь все ж таки на e-mail», - розповіла про свій запит Олена Романова.

Ситуацію коментує медіаюристка Центру демократії та верховенства права Віта Володовська:

«Перш за все, щодо прохання переслати запит на поштову адресу: закон «Про доступ…» залишає за запитувачем право самостійно обирати форму подання запиту. Саме тому журналістка не була зобов’язана додатково надсилати запит ще й поштою. При цьому, строк розгляду інформаційного запиту уповноваженою особою ПАТ «Укргазвидобування» мав розпочатись з моменту отримання електронного запиту.

Щодо того, чи є ПАТ «Укргазвидобування» розпорядником інформації.

Відповідно до статті 13 Конституції, земля, її надра та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Крім цього, ПАТ «Укргазвидобування» є державним підприємством, а отже, в ході своєї діяльності розпоряджається державним майном (у т.ч. грошовими коштами).

У зв’язку з цим, запитана інформація однозначно є публічною, а ПАТ «Укргазвидобування» є розпорядником такої інформації як суб’єкт, що володіє суспільно необхідною інформацією».

 

«Доступ до правди»