Парламент ухвалив закон №2228, що зменшує строк оприлюднення проектів рішень

16 Вересня 2020 14:38

Верховна Рада України 15 вересня 2020 року ухвалила в другому читанні законопроект №2228, який вносить зміни до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», фактично зменшує строк оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування з 20 до 10 календарних днів.

Законопроект підтримало 289 народних депутатів, 16 – проти, 14 – утримались.

Ініціатором законопроєкту є народний депутат від партії «Слуга народу» Дмитро Микиша, який на момент обрання працював заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради виконавчого комітету Мереф’янської міської ради.

Як ідеться у пояснювальній записці до проєкту, строк 20 робочих днів для оприлюднення проектів є виправданим для нормативно-правових актів, що потребують врахування громадської думки. Проте для таких випадків строки вже встановлені спеціальними законами.

«Я вважаю невиправдано великим строком 20 робочих днів для оприлюднення проектів рішень та нормативно-правових актів. Мене постійно запитували, чому саме 10 календарних днів, а я методично і постійно роз‘яснював і доводив про необхідність саме цього строку. А ось на моє зустрічне питання «Чому 20 робочих днів?» - жодного разу ніхто не відповів. В світі, де все динамічно, а час є ключовим моментом і в аспекті вирішення проблем, і розвитку загалом, 20 робочих днів лише на оприлюднення проектів, не кажучи вже про їх реалізацію, - це марнотратство, яке ми собі дозволити не можемо. Другим важливим моментом, що спонукав до внесення змін - це законодавча колізія. Адже згідно з частиною 4 пункту 1 статті 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» строк видачі документів дозвільного характеру становить 10 робочих днів. А проект нормативно-правового акту повинен «провисіти» для ознайомлення не менше 20 робочих днів. Тобто орган місцевого самоврядування порушує один з двох законів. І це не єдиний випадок «накладок» одного закону на інший. Норма у 10 календарних днів мала би це врегулювати», - аргументував своє бачення необхідності таких нововведень Дмитро Микиша.

Медіаюристи негативно відгукнулись про пропозицію вказаних законодавчих змін, аргументуючи, що скорочення строку загалом негативно вплине на можливість громади взяти участь у обговоренні проектів актів, які приймаються органами місцевого самоврядування, а заміна терміну «робочі» на «календарні» дні скорочує строк насправді втричі.

Нагадаємо, даний законопроект викликав обурення громадськості, а низка громадських активістів та організацій вимагала його відкликання вимагала його відкликання.

Експертна група з вдосконалення законодавства при Координаційній раді з доступу до публічної інформації Уповноваженого ВРУ з прав людини також висловилася за необхідність доопрацювання цього законопроекту.

«Доступ до правди»