Отримати публічну інформацію після перемоги в суді: алгоритм дій

2 Травня 2023 00:00

Як домогтися виконання судового рішення по доступу, якщо розпорядник його добровільно не виконує і не надає запитувані документи, під час онлайн-зустрічі з медіаюристами, організованої ГО «Платформа прав людини», радив адвокат Микола Гринишак.

Ситуація типова: запитувач оскаржив відмову по доступу, суд ухвалив рішення, що запитувач правий, інформація – публічна, однак розпорядник і далі ігнорує усі ці факти і спокійно не надає інформацію. Що робити? 

Микола Гринишак каже, що, як адвокат, якраз і працює з таким випадком: комунальне підприємство програло справу в адміністративному суді, рішення набуло законної сили і КП має надати інформацію у вигляді копій договорів. Однак не робить цього.

Адвокат радить у таких ситуаціях послуговуватись алгоритмом, врегульованим Кодексом адміністративного судочинства України. Ч. 1 ст. 373 КАС України визначає, що «виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції». Тобто, навіть якщо справа пройшла кілька інстанцій, то в будь якому випадку позивач має звернутись до суду першої інстанції, щоб отримати цей лист. 

Взагалі- то за ч. 4 ст 373 КАС України цей лист мають надати заявнику представники суду.  «Протягом п’яти днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ\лист, зазначений в частині третій цієї статті, вноситься до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа у Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу або у разі її відсутності - рекомендованим чи цінним листом».

Однак, каже Микола Гринишак, як показує практика, суд сам з власної ініціативи не надсилає цей лист, тому треба подати заяву у довільній формі про видачу такого листа, у якій зазначити інформацію про судове рішення (коли було ухвалене і набрало законної сили), суть рішення, контакти позивача. 

Потім з цим листом позивачу варто звернутись до виконавчої служби за місцем знаходження боржника, де написати заяву про відкриття виконавчого провадження. З цього моменту позивач буде називатись «стягувачем», а розпорядник, який не хоче давати інформацію, - «боржником». 

Ця заява має містити дані про стягувача, номер телефону, ПІБ та інші важливі дані боржника тощо. Суть заяви: прохання відкрити виконавче провадження за рішенням суду про зобов’язання надати певну інформацію. Загалом Микола Гринишак радить при написанні такої заяви користатись формулюваннями з рішення суду у цій справі. 

Після відкриття виконавчого провадження виконавча служба надсилає боржнику інформацію про надання строку на добровільне виконання рішення. Часто якраз після отримання такої постанови боржник виконує рішення. Але не завжди все так легко складається. 

«Часто доводиться застосовувати примусове виконання рішення, на яке впливає державний виконавець. Може бути стягнутий штраф у випадку відмови виконати постанову добровільно у вказаний строк. Якщо це станеться ще раз – штраф буде подвійним і тоді виконавець може ініціювати відкриття кримінального провадження про невиконання рішення суду. Стягувач теж може звертатись до поліції про ухиляння від виконання судового рішення і відкриття кримінального провадження щодо боржника. Зрештою рішення таки буде виконане, це неодмінно, тоді боржник сплатить всі штрафи, виконавчий збір – і таки надасть інформацію, бо це – законно і є його обов'язком. Але так, це може забрати багато часу і зусиль», - коментує Микола Гринишак.

Щойно судове рішення виконають, виконавча служба ухвалює постанову про закриття виконавчого провадження і історія завершується. 

 

«Доступ до правди»