ОПУ відтермінував надання стенограми розмови Зеленського з Трампом. Чи це законно?

4 Жовтня 2019 11:26

У відповідь на запит надати стенограму  або запис розмови президента України Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом, Офіс президента України надіслав відповідь, в якій продовжує строк розгляду запиту до 20 робочих днів. Запит і відповідь опубліковані на платформі «Доступ доправди».

«Прийнято рішення про продовження термінів розгляду вашого запиту до 20 робочих днів з дня його надходження. Відповідь вам буде надано в максимально стислі терміни», – ідеться у відповіді ОПУ.

Проте, як коментує Людмила Опришко, адвокатеса, медіа-юристка ГО «Платформа прав людини», правові підстави для продовження строку розгляду запиту до 20 робочих днів відсутні.

- Частина 4 статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» дійсно дозволяє розпоряднику продовжувати строк розгляду запиту до 20 робочих днів. Але при цьому висуває низку вимог до такого рішення. Зокрема, збільшення строку розгляду запиту дозволяється лише за виняткових обставин, а саме: якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних. Як видно із запиту, він стосується надання стенограми або запису розмови Президента України Зеленського В.А. з Президентом США Д. Трампом або тієї її частини, яка є публічною.
Отже, у запиті мова йде лише про один документ/аудіозапис, а не про велику кількість інформації/документів. Крім того, ця інформація /документ останнім часом активно обговорюється світовим співтовариством. Більше того, вона була оприлюднена американською стороною. Очевидно, що за таких умов її не потрібно довго шукати, оскільки, як пишуть ЗМІ, перед оприлюдненням змісту бесіди офіс американського президента узгодив це питання із В. Зеленським і останній не заперечував проти цього.
Отже, на наш погляд, правові підстави для продовження строку розгляду запиту до 20 робочих днів відсутні.
Звертає на себе увагу і той факт, що у відповіді на запит відсутнє обґрунтування продовження строку, і це також суперечить приписам частини 4 статті 20 Закону України "Про доступ до публічної інформації».

Як стало відомо «Доступу», аналогічну відповідь на аналогічний запит отримала також і журналістка Тетяна Козирєва.

На платформі «Доступ до правди», також є запит до ОПУ щодо надання стенограми або запису телефонної розмови між В.Зеленським та В.Путіним, яка відбулася 11 липня 2019 року.  Тоді розпорядник так само спочатку відтермінував надання відповіді на 20 робочих днів, а потім надіслав листа, що не має такої інформації – «стенографування чи запис не велися».

«Доступ до правди»