OpenUp вимагає через суд, щоб Мін’юст опублікував дані ЄДР у форматі відкритих даних

27 Лютого 2019 12:01

Активісти ініціативи OpenUp подали позов до суду щодо порушення закону «Про доступ до публічної інформації» – вони вимагають, щоб Мін’юст оприлюднив у форматі відкритих даних усю публічну інформацію Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (ЄДР).  Про це пише сайт OpenUp.

«ЄДР – другий за популярністю набір даних на Єдиному порталі відкритих даних https://data.gov.ua. З огляду на його затребуваність та суспільну значущість, ми маємо домогтися виконання Мін’юстом вимог закону і оприлюднення всіх публічних відомостей з реєстру», - заявляє журналістка та координаторка ініціативи Надія Бабинська (Вірна), яка також є у цій справі формальним позивачем (судовий збір і юридичний супровід забезпечує ініціатива OpenUp).

З текстом позову можна ознайомитись тут.

Нині у форматі відкритих даних оприлюднено лише 30% реєстру. Мінюст не надав всіх публічних даних, які є в реєстрі, в той час як ця інформація доступна за гроші.

Як відомо, міністерство продає доступ до даних чи самі дані через своє підприємство ДП НАІС. Називається це «сервісна послуга з обробки статистичних та/або аналітичних даних».

Така бізнес-схема Мінюсту, на думку ініціаторів позову, суперечить законам «Про доступ до публічної інформації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», а також порушує конституційне право громадян на інформацію.

Нагадаємо, що згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

«Український інститут з прав людини» також подав у суд на Мін’юст щодо цього питання.

OpenUp Ukraine – це спільнота активістів/ок, розробників/ць, дослідників/ць, які поділяють цінності відкритості в Україні: даних, коду, дослідження та форматів.

Ініціатива наразі налічує більше 30 членів та членкинь. В рамках ініціативи робота йде за чотирма базовими напрямкам: відкриті дані, відкритий код, відкрите дослідження та відкриті формати https://openup.org.ua/ . Ініціатива вже ініціювала два судових позови до Державної архітектурно-будівельної інспекції та до Держгеокадастру щодо оприлюднення відкритих даних. 

Також  представники ініціативи створили, наповнюють та підтримують громадський портал відкритих даних https://data.openup.org.ua 

«Доступ до правди»