ООН запровадила Міжнародний день загального доступу до інформації

18 Жовтня 2019 11:10

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, якою оголосила 28 вересня Міжнародним днем загального доступу до інформації. Відповідний документ був прийнятий 15 жовтня 2019 року, пише Центр демократії та верховенства права.

Однією з ініціаторок цього стала Україна. Також співавторами пропозиції виступили Аргентина, Канада, Коста-Ріка, Ліберія та Сьєрра-Леоне.

 

«Аргентина, Канада, Коста-Ріка, Ліберія, Сьєрра-Леоне, Україна. Ні, це не відбіркова група на Чемпіонат світу з футболу 2022, а коло основних співавторів резолюції Генасамблеї ООН про проголошення 28 вересня Міжнародним днем загального доступу до інформації, яку сьогодні схвалили консенсусом.  Символічний день, який дозволить привертати увагу світу до проблем розповсюдження інформації як елементу забезпечення сталого розвитку. Нагадаю, що право на пошук, отримання і поширення інформації гарантовано статтею 19 Загальної декларації прав людини», – зазначив речник Постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко.

Нагадаємо, що ще у 2002 році у місті Софія (Болгарія) на зустрічі організацій, що діють у сфері свободи інформації, 28 вересня було оголошене Міжнародним днем права знати. У 2015 році ЮНЕСКО ухвалила рішення відзначати у цю дату Міжнародний день загального доступу до інформації.

«Доступ до правди»