Омбудсман відкрив провадження щодо 8 судів Запоріжжя за ненадання біографій суддів та їх декларацій

9 Лютого 2017 13:58

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відкрив провадження щодо восьми районних судів міста Запоріжжя за ненадання біографій суддів та їх декларацій. Про це повідомляє запорізька громадська організація «Народний захист».

Розпорядники аргументували це тим, що дані документи містять конфіденційну інформацію та персональні дані.

Відповіді не надали: Хортицький, Жовтневий, Орджонікідзевський Жовтневий Ленінський, Заводський, Жовтневий, Комунарський та Шевченківський районні суди.

«У відповідності до частини 7 статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, мають бути надані для ознайомлення відомості, доступ до яких необмежений, тобто з виключенням з документу персональних даних, а заявник згідно його запиту  вимагає надання саме копій декларацій  про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру суддів, тобто заявник просить надати не інформацію для ознайомлення, а саме копії декларацій.

У відповідності до Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої  наказом Державної судової адміністрації України 17 грудня 2013 року № 173, копія документа повинна відповідати оригіналу. Таким чином, виключення з копії персональних даних потягло б за собою невідповідність копії оригіналу і є порушенням зазначеної вище Інструкції», - таким чином аргументували ненадання запитуваної інформації у Хортицькому районному суді Запоріжжя.

Відмова у наданні запитуваної інформації незаконна, вважає Наталія Заболотна, голова правління ЗОГО «Народний захист».

В офісі Уповноваженого вже роз’яснювали подібні випадки, коли розпорядники публічної інформації відмовляли у наданні інформації через те, що запитувані документи містили персональні дані. Про це йдеться в Актах реагування Уповноваженого у розділі «Право на інформацію»:

«...відповідно до частини сьомої статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" обмеженню в доступі підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений».

Запити до районних судів Запоріжжя надсилалися в рамках громадської кампанії Чесно «Фільтруй суд».

ЗОГО «Народний захист» надіслала запити на отримання публічної інформації в усі районні суди міста Запоріжжя з вимогою надати копії майнових декларацій всіх суддів, копії автобіографічних довідок, навантаження на кожного суддю та кількість скарг, що надійшли до суду.

 

«Доступ до правди»