Ольга Василевська-Смаглюк: «Запровадження інституту інформаційного комісара є одним з моїх передвиборчих завдань»

9 Грудня 2020 08:00

Ольга Василевська-Смаглюк є народною депутаткою від «Слуги народу», членкинею Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

До депутатства була журналісткою телеканалу «1+1», спеціалізувалася на проведенні журналістських розслідувань, пов'язаних із проявами корупції в економічній та політичній сфері.

Ольга є ініціаторкою подання законопроекту 2381, а також активною адвокаткою ідеї запровадження інституту інформаційного комісара в Україні.

- Ольго, чому ви вирішили подати законопроект 2381?

- Доступ до публічної інформації є інструментом забезпечення свободи вираження поглядів, протидії корупції, залучення громадян до процесу прийняття рішень органами влади. Тому, особисто я рада можливості приєднатись до руху вдосконалення законодавства в цій сфері та посилення механізмів його захисту. Цей проект закону відкриє нову сторінку в захисті права на доступ до публічної інформації в Україні. Як людина, яка прийшла в політику із журналістики, я маю попередній досвід у отриманні інформації, тому дуже добре розумію, що інструменти, визначені в Законі України «Про доступ до публічної інформації», потребують доопрацювання.

Що насамперед, на ваш погляд, потребує удосконалення в законі про доступ?

- В принципі, вони враховані у законопроекті 2381.

Ключовими змінами, що пропонуються, є:

удосконалення визначення публічної інформації;

підвищення штрафів за порушення права на доступ до публічної інформації;

можливість направлення протоколу про адміністративне порушення посадовій особі поштою.

Це усуне проблему вручення протоколу у тих випадках, коли посадові особи не бажають і всіляко уникають зустрічатись з контрольним органом;

посилення захисту викривачів, наскільки це можливо без профільного закону;

і нарешті до вирішення питання про створення окремого Уповноваженого з питань захисту права на доступ до публічної інформації («інформаційного комісара») пропонується значно розширити повноваження Уповноваженого з прав людини.

Так, наприклад, пропонується надати Уповноваженому з прав людини видавати обов’язкові для виконання приписи.

- Чому ви вирішили піти шляхом посилення повноважень Омбудсмана, а не запровадження інформаційного комісара? Як взагалі ставитеся до запровадження інформкомісара?

- Запровадження інституту інформаційного комісара є одним із моїх передвиборчих завдань як кандидата в народні депутати, тому я з впевненістю можу сказати, що внесений проєкт закону є одним із основних кроків у цьому нарямку. Чому саме таким шляхом? Впровадження інституту інформаційного комісара, який зможе задовольнити існуючий запит суспільства та бути ефективним, потребує внесення змін в Конституцію та, відповідно, широкого парламентського обговорення й тривалішої процедури прийняття.

Цей процес ми вже запустили. Однак, доки парламент і органи влади будуть готуватись до революційних змін у сфері доступу до інформації та захисту персональних даних, суспільство вже матиме дієві інструменти захисту свої справ.

«Доступ до правди»