Офіс Уповноваженого звернувся до Національної поліції щодо неналежного виконання закону «Про доступ до публічної інформації»

2 Лютого 2016 15:13

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернувся з листом до Національної поліції України щодо неналежної практики застосування поліцією Закону України «Про доступ до публічної інформації». Копія документу, підписаного представником Уповноваженого – начальником управління з питань дотримання права на інформацію Іриною Кушнір, надійшла в редакцію «Доступу до правди».

Приводом для листа Уповноваженого стала публікація «Доступу» про те, що нова поліція відмовила користувачеві сайту «Доступу до правди» надати публічну інформацію, пославшись на відсутність імені запитувача у тому значенні, як трактує термін «ім’я» Цивільний кодекс.

«Оскільки закон не вимагає ідентифікації запитувача (надсилання копії його паспорта чи іншого посвідчення особи), то ідентифікація особи запитувача є суто добровільною, а отже, розпорядникові неважливо, хто подав запит, важливо, чи він має інформацію, яку закон зобов’язує його надати на запит», - ідеться у листі Уповноваженого до МВС.

У листі також висловлено прохання забезпечити повторний розгляд запиту заявника з урахуванням наданого роз’яснення Уповноваженого з прав людини, а про результати розгляду повідомити офіс Омбудсмана.

 

 

 

«Доступ до правди»                                                                            

Читайте також: 

Омбудсман: Вимога зазначати у запиті ім'я запитувача є лише інформативною (офіційне роз’яснення)