Офіс Уповноваженого з прав людини відповів на побиття в ТЦК

18 Жовтня 2023 00:00

Офіс Уповноваженого з прав людини відповів на інформаційний запит Суспільного щодо побиття військовозобов'язаних у Тернопільському центрі комплектування та соціальної підтримки.

Відповідь надіслала директорка Департаменту інформаційної політики, комунікації та протокольних заходів Тетяна Шелест.

«Слідчі Державного бюро розслідувань відповідно до статті 216 Кримінального кодексу України здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військові кримінальні правопорушення) , а виявлення обставин правопорушень, вчинених у військових частинах, та запобігання вчиненню і припинення кримінальних та інших правопорушень у Збройних силах України відповідно до статті 3 Закону України «Про Військову службу правопорядку у Збройних силах України» є одним із основних завдань цієї служби.

Так, враховуючи актуальність додержання прав громадян під час призову на військову службу під час мобілізації, а також приймаючи до уваги, що висвітлена в оприлюдненому сюжеті інформація свідчить про можливі ознаки вчинення кримінальних або інших правопорушень, для проведення відповідних перевірок та забезпечення виконання передбачених вказаними законами заходів Уповноваженим направлені відповідні звернення до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові та Головного управління Військової служби правопорядку у Збройних силах України», — йдеться у листі-відповіді.

 

Скріншот відповіді на інформаційний запит. Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, 8 жовтня в одній із соцмереж опублікували відео побиття чоловіків у Тернопільському центрі комплектування та соціальної підтримки.

9 жовтня речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко розповіла Суспільному, що військовослужбовців ТЦК підозрюють у побитті чоловіків. Тоді ж в обласному центрі комплектування та соціальної підтримки повідомили, що коментарів на камеру не дають. На сторінці центру у соцмережі опублікували дописи, що проводять перевірку і внутрішні розслідування цих ситуацій.

12 жовтня командиру та солдату-гранатометнику відділу охорони Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки повідомили про підозру.

13 жовтня Тернопільський міськрайонний суд обрав запобіжні заходи двом працівникам Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яких підозрюють у катуванні. Їх відправили під нічний арешт. Також обох відсторонили від займаних посад. Про це повідомили на сайті Державного бюро розслідувань.

«Доступ до правди»