Офіс Уповноваженого: У 2015 році на порушення права на інформацію поскаржилися 1380 осіб

29 Грудня 2015 11:13

За 10 місяців 2015 року до секретаріату Уповноваженого з прав людини надійшло 1380 звернень щодо порушення права на доступ до публічної інформації. Таку цифру повідомили в Офісі Уповноваженого на запит «Доступу до правди».

За результатами розгляду скарг громадян працівниками секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини було складено 217 протоколів про адмінпорушення за статтею 212-3 КУпАП (порушення права на інформацію та права на звернення) та направлено до місцевих судів загальної юрисдикції.

Щодо прийнятих судами рішень щодо цих справ секретаріат повідомив, що станом на 20 грудня 2015 року ухвалено:

- 30 рішень про визнання осіб винними у вчиненні правопорушення та накладення штрафу;
- 10 рішень про визнання осіб винними у вчиненні правопорушення та оголошення їм усного попередження;
- 77 рішень про визнання осіб винними у вчиненні правопорушення та закриття провадження;
- 32 рішення про закриття провадження у зв’язку з відсутністю складу або події правопорушення;
- 26 рішень про закриття провадження у зв’язку з закінченням строку накладення адмінстягнення через закінчення на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

При цьому в Уповноваженого зазначають, що ці цифри не враховують кількість складених протоколів уповноваженими особами регіональних представництв у Дніпропетровській, Житомирській та Львівській областях.

Крім того, на розгляді судів зараз перебуває близько 40 справ.

Щодо кількості осіб, право на інформацію яких було відновлено завдяки зверненню до Уповноваженого, то таку інформацію в секретаріаті надати не змогли, оскільки для цього «необхідно створити інформацію шляхом узагальнення та аналізу».

Читати запит та відповідь повністю

 

«Доступ до правди»