Офіс президента відмовився надати інформацію про розмови Зеленського з Путіним

11 Листопада 2019 07:30

Офіс президента відмовився надати стенограми розмов президента України Володимира Зеленського із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, а також не повідомив, скільки разів президенти спілкувалися по телефону. Повторний запит і відповідь були опубліковані на платформі «Доступ до правди».

Відповідні запити були відправлені 30 вересня і 9 жовтня. Запитувач просив надати стенограму або запис розмов президента України Володимира Зеленського з президентом Росії Володимиром Путіним, а також запитував про кількість телефонних дзвінків, яка була здійснена між президентами України та Росії, і хто був їх ініціатором. Однак відповіді не отримав.

«Запитувана вами інформація в Офісі президента України відсутня. Узагальнена інформація щодо усіх телефонних розмов, які відбулися між президентами з 20 травня 2019 року до З0 вересня 2019 року в Офісі не створювалася. Водночас вся актуальна інформація, що стосується діяльності глави держави, оперативно висвітлюється на офіційному інтернет-представництві президента України», зазначили в Офісі президента.

 

Адвокатеса, медіа-юристка громадської організації «Платформа прав людини» Людмила Опришко наголошує, що в Офісі Прездиента порушили закон.

«У цій ситуації на запити від 30 вересня та 9 жовтня 2019 року відповідь було надано лише 10 жовтня 2019 року після нагадування. Це очевидне порушення вимог статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка вимагає надання відповіді протягом 5 робочих днів з моменту його отримання. Крім того, на мій погляд, надана відповідь є неповною. Розпорядник повідомив, що не має стенограми запитуваних розмов президентів. Проте, запитувач також просив надати запис відповідних телефонних розмов. Однак із цього питання розпорядник відповіді не надав, чим порушив права запитувача на доступ до публічної інформації», зауважила адвокатеса.

Вона зазначила, що президент України неодноразово заявляв про те, що проводив телефонні переговори із Путіним, про це також повідомляли численні ЗМІ.

«Отже, якщо Офіс президента України не має відповідних стенограм чи записів розмов, відповідно до частини 3 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» він повинен був переслати цей запит належному розпорядникові інформації. Але цього зроблено не було, що є порушенням відповідних приписів закону», підсумувала Людмила Опришко.

Читайте також: ОПУ відтермінував надання стенограми розмови Зеленського з Трампом. Чи це законно?

«Доступ до правди»