Офіс президента: інформацію не надамо, бо ми її знищили

1 Червня 2020 11:57

Офіс президента України відмовився надати на запит список ЗМІ та блогерів, що їх було акредитовано на прес-конференцію президента України Bолодимира Зеленського 20 травня. Таку відповідь на свій запит отримав Андрій Романенко, координатор центру «Дій-Краматорськ».

Як зазначили у відповіді причину відмови: список, по-перше, містить персональні дані, а по-друге – зберігання зазначеного списку здійснювалося лише на час проведення заходу. Тобто фактично, як випливає з відповіді, після заходу акредитаційний список було знищено.

 

Як прокоментувала медіа-юристка Людмила Опришко, ГО «Платформа прав людини», за законом ми не можемо вимагати надання публічної інформації, якої вже немає, а перевірити, чи реально вона є чи дійсно знищена, теж не можемо.

Юристка наголошує, що можна було надати список ЗМІ без зазначення персональних даних журналістів.

«Бо відомості про ЗМІ не можна віднести до інформації з обмеженим доступом. Номери телефонів журналістів, їх мейли, відомості з посвідчень – це дійсно персональні дані, які охороняються законом і не мають суспільного інтересу. Але прізвища та імена журналістів і блогерів чи їх псевдоніми, під якими вони публікуються, як на мене, не відносяться до конфіденційної інформації, бо вони самі її оприлюднюють у своїх матеріалах. Тому обмежувати доступ до цієї інформації, на моє переконання, немає підстав. Особливо з огляду на те, що акредитація журналістів на цей захід не була прозорою і це викликало певний резонанс в суспільстві. А значить до зазначених відомостей існує законний суспільний інтерес», – наголосила Людмила Опришко.

«Доступ до правди»

Фото УНІАН